Na kongres u Zagreb stiglo 200-tinjak velikih znanstvenih imena

Foto: Institut za antropologiju

Od 24. do 28. kolovoza 2016. godine u Zagrebu će se, u prostorima Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, održati jubilarni 20. Kongres Europskog antropološkog društva (European Anthropological Association).

U organizaciji kongresa sudjeluju Institut za antropologiju i Hrvatsko antropološko društvo, a glavna tema je uloga europske antropologije u svijetu koji se mijenja.

Predsjednik Kongresa dr.sc. Saša Missoni, ravnatelj Instituta za antropologiju, za Index je rekao da će se na ovom važnom skupu okupiti 200-tinjak sudionika iz Europe i svijeta.

'Među velikim imenima posebno bih izdvojio Svantea Pääba, koji je ravnatelj Max Planck Instituta za evolucijsku antropologiju, te jedan od osnivača paleogenetike kao znanstvene discipline, voditelj tima znanstvenika koji su u sklopu velikog međunarodnog projekta „Neanderthal genome project“ prvi uspjeli sekvencionirati genom Neandertalaca', kaže Missoni.

Pääbo je upućenijem dijelu hrvatske javnosti poznat kao znanstvenik u čijem timu u Njemačkoj rade i hrvatski znanstvenici, među kojima i Tomislav Maričić. U svojim istraživanjima njegov je tim u velikoj mjeri koristio uzorke neandertalaca pronađene u Vindiji budući da su sadržavali ponajbolje očuvan DNA tih ljudskih predaka. Zbog ove činjenice Pääbo je 2014. godine, tijekom posjeta Muzeju krapinskih neandertalaca, u šali rekao da je 'Hrvatska najneandertalskija zemlja na svijetu'.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.