Mlada Tuzlanka Alma postala je ministrica u austrijskoj vladi

Foto: Facebook/ALma Zadic

ALMA ZADIĆ ima 35 godina, porijeklom je iz Tuzle i postala je ministrica pravosuđa u novoj austrijskoj vladi.

Ona je u vladu ušla kao članica Zelenih, kojima je to prvi ulazak u vladu. Naime, austrijski konzervativci Sebastiana Kurza i Zeleni postigli su sinoć koalicijski dogovor, koji znači i Kurzov povratak na mjesto premijera te prvi ulazak Zelenih u austrijsku vladu, potvrdili su čelnici dviju stranaka.

Dogovor su u kratkoj izjavi novinarima potvrdili predsjednik Narodne stranke (OeVP) i bivši premijer Kurz te šef Zelenih Werner Kogler.

Oni nisu ulazili u detalje dogovora, a Kurz je rekao da će biti predstavljeni u četvrtak. Kogler je istaknuo da će Austrija postati europski lider na polju klimatskih promjena.

Ovo je prvi put da u austrijskoj koalicijskoj vladi sudjeluju Zeleni, koji su od Kurza dobili četiri ministarstva, među kojima je i ministarstvo pravde koje je povjereno Tuzlanki Almi Zadić.

U Beču je od 1994. godine

Zadić je s roditeljima iz Tuzle pobjegla u Beč 1994. godine te je završila pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u New Yorku na Columbia Universityju.

Zadić je inače prva Bosanka i Hercegovka koja je izborila mjesto u najvišem zakonodavnom tijelu Austrije na izborima 2017. godine. Sada je napravila i korak dalje izborom u izvršnu vlast, a povjeren joj je jedan od najvažnijih resora - pravosuđe, piše Klix.ba.

Kada je prije dvije godine izabrana u parlament Austrije, poručila je da je njen ulazak u parlament važan ne samo njoj nego i svim ljudima koji su došli u Austriju, koji nisu rođeni u toj zemlji, ali i ljudima iz BiH i s područja bivše Jugoslavije.

Austrijski mediji pišu da Zadić čeka izuzetno težak posao s obzirom na to da je u tom sektoru neće dočekati raširenih ruku jer je ranije bila izuzetno kritična prema tužiteljstvu, a naročito prema sektoru za privredni kriminal i korupciju u kojem je šef Christian Pilnaceku.

Zanimljivo je da je Alma Zadić prva ministrica u vladi Austrije s imigrantskom pozadinom, pogotovo s obzirom na poznate antimigrantske politike prethodne vlade, ali i kancelara Sebastiana Kurza.

Nakon objavljivanja njene nominacije za ministricu austrijski desničari su odmah uputili niz kritika, naglašavajući njeno porijeklo, ali i vjersku pripadnost.

Tjednima su se vodili pregovori

Na parlamentarnim izborima 29. rujna pobijedila je Kurzova Narodna stranka, a Zeleni su dobili značajan broj mjesta.

Dvije stranke već tjednima vode pregovore koji su bili usredotočeni na proračun, poreze, imigraciju, klimu i političku transparentnost.

Ranija vlada Sebastiana Kurza u kojoj je njegov OeVP bio u koaliciji s ekstremno desnom Slobodarskom strankom (FPOe) pala je u svibnju zbog afere Ibiza, kada je u javnost procurila videosnimka na kojoj šef FPOe-a Heinz Christian Stache nudi sklapanje državnih ugovora ženi koja je tvrdila da je nećakinja ruskog oligarha.

Strache je tada podnio ostavku te ga je na čelu stranke zamijenio Norbert Hofer.

Austrija, zemlja središnje Europe s 8,9 milijuna stanovnika, bit će uz Švedsku, Finsku, Litvu i Luksemburg jedna od zemalja EU-a u kojima ekolozi sudjeluju u vladi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.