Ministru Hasanbegoviću stigla nevjerojatna podrška iz Srbije

Screenshot: N1

MINISTAR kulture Zlatan Hasanbegović dobio je podršku iz susjedne Srbije i to od beogradskog povjesničara Bojana Dimitrijević, koji je zagovornik rehabilitacije provoditelja ideologije nacionalsocijalizma na tlu Srbije.

Dimitrijević je zagovornik rehabilitacije Milana Nedića, šefa kvislinške Vlade narodnog spasa u Srbiji u vrijeme Drugog svjetskog rata, odgovorne za provođenje holokausta u toj zemlji.

Tijesna suradnja Trećeg Reicha i Nedićevih organa progona učinila je Srbiju očišćenom od židova u samo godinu dana, ne zanemarujući pritom istrebljenje Roma, kao ni protivnika nacista.

Za novog ministra kulture, također poznatog po revizionističkim stavovima i relativizaciji zločina NDH, Dimitrijević ima samo riječi hvale. Za srpski Danas kaže da Hasanbegovića zna odlično i da mu je vrlo drag kolega, "jedan vrlo lucidan tip i prosto mi je neobično da su ga predložili“.

Dimitrijević ističe da se Hasanbegović bavio političkim idejama te hvali njegove knjige o muslimanima u Kraljevini Jugoslaviji i Hrvatskoj kao "prilično dobre“. Njegovo predsjedanje Nadzornim odborom Počasnog blajburškog voda ne bi trebalo pogrešno promatrati, smatra Dimitrijević.

“Koliko ja znam, to je kao odbor za održavanje tog spomenika. Nema to neku formalnu težinu, koliko ja znam“, kaže Dimitrijević dodajući da smatra kako se Hasanbegović ne treba ispričati za izjavu da je "antifašizam floskula“.

"Nema razloga. To je njegovo naučno mišljenje“, kaže za Danas zagovornik rehabilitacije provoditelja ideologije nacionalsocijalizma na tlu Srbije. Svojevremeno je podršku Hitleru od strane Nedića za Radio Slobodna Europa opravdavao kao njegovu domoljubnu žrtvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.