Microsoft i Murdoch zajedno protiv Googlea i besplatnih vijesti na internetu!

PLAN Ruperta Murdocha počinje se "kotrljati". Kontroverzni medijski mogul čvrsto je odlučio da će početi naplaćivati pristup portalima svojih medija, a priliku za obračun sa zajedničkim rivalom Googleom uočio je Microsoft koji je Murdochu to spreman i omogućiti.

Vlasnik News Corpa (pod koji spadaju neke od najtiražnijih svjetskih novina poput Timesa, The Suna, New York Posta i Wall Street Journala, ali i niz televizijskih kuća poput Foxa) već je ranije najavio kako će pronaći način ga Googleovoj tražilici zabrani izliste poveznica na njegove stranice, kao i odlomaka iz tekstova koji su u vlasništvu News Corpa. Microsoft je, prema pisanju Financial Timesa, uočio priliku da progura svoju tražilicu Bing, za koju se nadaju da će jednog dana biti ravnopravni suparnik Googleu.

Microsoftov plan za uništenje ljutog rivala

Prema zasad nepotvrđenim informacijama, Microsoft je Murdochu ponudio plaćanje provizije na pravo izlistavanje poveznica na portale News Corpa preko Binga, ali pod uvjetom da se iste uklone iz baze Googleovog pretraživača. Pregovori su zasad u početnoj fazi, a Financial Times doznaje kako je Microsoft s istom ponudom pristupio i drugim medijskim izdavačima.

Iako je cijeli projekt još daleko od realizacije, svi će se složiti da se radi o ponudi koja se ne odbija. Jedan od izdavača kojem je Microsoft pristupio objašnjava kako bi to znatno povećalo vrijednost njihovog sadržaja. Iz Microsofta zasad nemaju nikakve komentare, ali izdavači kojima su pristupili iz kompanije Billa Gatesa se ne zavaravaju. "Jasno nam je da je ovo samo dio Microsoftovog plana da se uništi Google", rekao je jedan od izdavača u neslužbenom razgovoru za Financial Times.

Google može preživjeti i bez vijesti

Sve svoje napore Microsoft posljednjih godina ulaže u tržište internetskog pretraživanja kojim Google od svog osnutka suvereno vlada. Bing je njihov kapitalni projekt u koji se ulažu milijuni dolara i na kojem Microsoft, prema riječima direktora Stevea Ballmera, neće štedjeti kako bi tijekom idućih godina pretekli Google.

Očito u Microsoftu smatraju da im je Murdoch, koji je ambiciozno najavio da će sve sadržaje News Corpa na internetu početi naplaćivati od lipnja iduće godine, ponudio savršenu priliku. No, prema porukama koje dolaze iz Googleove središnjice, oni se ne zabrinjavaju Microsoftovim pokušajima. "Google može preživjeti i bez medijskih sadržaja. Ekonomski gledano, na njima ne temeljimo prevelik dio našeg profita", tvrdi direktor britanskog odjeljenja Googlea Matt Brittin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.