Merkel kaže da neće mijenjati svoje ministre do kraja mandata

Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel odbacila je mogućnost preustroja svog kabineta u ostatku mandata, priopćio je ministar u kancelarskom uredu Helge Braun.

"Kancelarka je dala do znanja da rado radi sa svojim ministrima i to je jasan znak da ne slijedi nikakav preustroj kabineta", rekao je Helge Braun (Kršćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za Redakcijsku mrežu Njemačka (RND).

Neki čelnici traže pomlađivanje stranke

On je objasnio kako "građani ne žele uvijek gledati nova lica", nego da obraćaju pozornost na to koje probleme rješava vlada i kako to utječe na njihovu svakodnevicu.

"Vlada mora pokazati da se može suočiti s izazovima klimatskih promjena, proširenja digitalne infrastrukture i smanjiti sukobe unutar društva", rekao je Braun za RND.

Braun je time reagirao na nedavnu izjavu predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markusa Soedera i još nekih čelnika CSU-a koji su tražili "pomlađivanje" kabineta Angele Merkel.

U medijima se špekuliralo o tome da se radi o direktnom napadu na ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera (CSU) od kojeg je Soeder preuzeo poziciju šefa CSU-a i bavarskog premijera, kao i o tomu da se Soeder ovim izjavama profilira kao mogući kancelarski kandidat demokršćanske Unije CDU/CSU na parlamentarnim izborima 2021.

"U kabinetu i dalje vlada pozitivna atmosfera"

Braun je opovrgnuo i glasine o prijevremenom prekidu rada aktualne demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel.

"Ne vidim nikakve probleme u radu vlade koji bi bili nerješivi", rekao je Braun. On je objasnio kako rad nakon promjene na čelu Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) "protječe bez ikakvih problema".

"U kabinetu i dalje vlada pozitivna atmosfera", zaključio je Braun.

Nakon izbora Saskije Esken i Norberta Walter-Borjansa na čelo SPD-a, koji slove kao protivnici koalicije s demokršćanima, mnogi su najavljivali prijevremeni kraj četvrte vlade Angele Merkel, no novo čelništvo SPD-a se nakon izbora založilo za nastavak rada koalicije.

Angela Merkel je nakon povlačenja s pozicije predsjednice CDU-a krajem 2018. najavila da se nakon isteka mandata aktualne vlade povlači iz aktivne politike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.