Meksički predsjednik nakon otmice Amerikanaca: Meksiko je sigurniji od SAD-a

Foto: EPA

Meksički predsjednik je ustvrdio da je njegova zemlja sigurnija od Sjedinjenih Država. To je njegov odgovor na američke kritičare sigurnosti u Meksiku nakon otmice troje Amerikanaca u blizini granice, piše Guardian.

Dvoje Amerikanaca je ubijeno, a odgovornost za otmicu preuzeo je narkokartel. Amerikanci su oteti 3. ožujka u meksičkom gradu Matamorosu, a dok su meksičke vlasti pronašle Amerikance, dvoje ih je bilo mrtvo. Zbog otmice je uhićeno pet članova narkokartela. 

"Meksiko je sigurniji od SAD-a"

Predsjednik Andrés Manuel López Obrador je zaprijetio da će pozvati Amerikance meksičkog podrijetla da ne glasaju za republikanske kandidate ako nastave s kritikama na račun Meksika. Također, López Obrador je odbacio službena sigurnosna upozorenja SAD-a koja velik dio Meksika prikazuju kao rizično mjesto za posjet.

"Meksiko je sigurniji od Sjedinjenih Država. Nema problema sa sigurnim putovanjem po Meksiku", rekao je novinarima upitan o upozorenjima na konferenciji za novinare. 

Za negativnu kampanju o sigurnosti Meksika okrivio konzervativne američke političare

López Obrador rekao je da su američki turisti i Meksikanci koji žive u SAD-u svjesni koliko je zemlja sigurna i ukazao na nedavni porast broja Amerikanaca koji žive u Meksiku. Prošle godine zabilježen je nagli skok američkih turista koji dolaze u Meksiko.

Za negativna izvješća o sigurnosti okrivio je kampanju konzervativnih američkih političara protiv Meksika. Američko veleposlanstvo u Meksiku nije odgovorilo na zahtjev za komentar o predsjednikovim komentarima.

2020. stopa ubojstava u Meksiku bila četiri puta veća nego u SAD-u

S 28 na svakih 100.000 ljudi, stopa ubojstava u Meksiku bila je oko četiri puta veća nego u SAD-u 2020., prema podacima koje je objavila Svjetska banka. Broj ubojstava prošle je godine u Meksiku pao za oko 7 posto, ali je sadašnja vlada na putu da zabilježi rekordni ukupni broj za bilo koju šestogodišnju administraciju.

Američki State Department smatra da samo dvije od 32 regije u Meksiku nisu rizične za putovanje. Američka policija navodi da su dvije žene iz Teksasa nestale u Meksiku krajem veljače kada su se odvezle preko granice kako bi prodavale odjeću na buvljaku.

Vlasti u središnjoj meksičkoj državi Guanajuato, u kojoj se svakodnevno odvija teško nasilje bandi, rekle su da je sedam žena u toj državi prijavljeno kao nestalo tijekom prošlog tjedna. U subotu navečer došlo je do pucnjave naoružanih napadača u gradu Apaseo El Grande u kojoj je ubijeno 10 ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.