Međunarodni predstavnik u BiH pred UN-om komentirao pobjedu Komšića

Foto: Hina

VISOKI međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je u utorak pred Vijećem sigurnosti UN-a u New Yorku da je Željko Komšić izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH prem istim pravilima koja su vrijedila na prošlim izborima, dodajući kako njegov izbor ipak osporavaju dužnosnici HDZ-a BiH i Hrvatske.

Visoki predstavnik u BiH: Komšić je izabran prema propisima koji su vrijedili i na prošlim izborima

Inzko je u pisanom dijelu izvješća naveo kako je Komšić pobijedio odlazećeg hrvatskog člana BiH Predsjedništva i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, sukladno propisima koji su vrijedili i na ranijim izborima.

"Komšićeva pobjeda nad odlazećim hrvatskim članom BiH Predsjedništva dovela je do reakcija brojnih dužnosnika HDZ-a BiH i susjedne Hrvatske koji tvrde da je taj izbor nelegitiman, nezakonit ili čak protudaytonski, nasuprot činjenici da su izbori provedeni sukladno istim pravilima koji su primjenjivani u svim proteklim izborima", naveo je Inzko.

UN-u prepričao negodovanje HDZ-ovaca

"HDZ BiH i drugi upozorili su da bi izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva mogao izazvati krizu", rekao je Inzko, podnoseći polugodišnji izvještaj pred Vijećem sigurnosti.

U pisanom dijelu ocijenio je i kako inicijativu za promjenu izbornih propisa ne treba koristiti za tvrdnje da su postojeći izbori bili nelegalni.

"Dok bi neki željeli provesti političke ciljeve i promijeniti postojeći sustav, to se ne može koristiti da bi se negirao proces legalnosti procesa koji je proveden sukladno zakonu i mirovnom sporazumu; niti bi se to trebalo zloporabiti kako bi se opravdao budući bojkot ili blokade", dodao je visoki međunarodni predstavnik.

"Neizmjena izbornog zakona može dovesti do krize vlasti"

On je pred Vijećem sigurnosti dodao i kako neizmjena Izbornog zakona oko načina izbora zastupnika u Dom naroda Federacije može dovesti do krize vlasti.

Austrijski diplomat izrazio je i žaljenje što nije provedena presuda Suda za ljudska prava Sejdić-Finci koja se tiče diskriminacije manjina u procesu sudjelovanja na izborima.

Inzko je naveo i kako je Narodna skupština RS-a odbacila Izvještaj o Srebrenici u kojem se priznaje sudjelovanje vojske i policijskih snaga ovoga entiteta u genocidu. Kazao je kako je ovo izvješće bilo ključni korak prema pomirenju temeljen na konceptu pojedinca, a ne kolektivne krivnje.

Kritizirao je i istupe novoizabranog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika za kojega je rekao da i dalje negira državu BiH, poziva na odcjepljenje Republike Srpske i ujedinjenje sa Srbijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.