Marić predstavio mjere, Bujas otišao bez izjava. Jakominić: To je samo PR, a ne mjere

Foto: N1 screenshot

ZAVRŠIO je sastanak ministara s poduzetnicima.

Marić se obratio javnosti nakon sastanka. Bujas iz UGP-a nezadovoljan je napustio sastanak.

"Napravili smo dodatne analize i promišljanja kako bismo našli jedan pravični model nadoknade troškova vezane za zadnji krug mjera. Govorimo o djelatnostima koje su zatvorene ili djelomično zatvorene, restoran može obavljati dostave... To su mjere koje su već dobrim dijelom znane, to je očuvanje radnih mjesta...

U trećem dijelu išli bismo u kompenzaciju ili pokrivanje dijela ili potpunih fiksnih troškova, najam, zakup, komunalije, struja, voda, plin, uključujući i neke dodatne poput HRT pristojbe, ZAMP-a... Fokusiramo se na prosinac, gledat će  se pad prihoda veći od 70 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, govorimo o potpuno zatvorenim djelatnostima. To je bio prijedlog, ali dogovorili smo da će se nakon 60 posto pada ići u stupnjevanje koliko će se pokrivati... Sve će to raditi Porezna...

Što se tiče smanjenja PDV-a, spomenuto je, ali fokus mjera vidite i sami koji je, što će biti dalje i kako će se dalje razvijati epidemiološka slika, vidjet ćemo. Fokusiramo se na mjere, što se tiče poreza, mi cijelo vrijeme radimo rasterećenje.

Neću odgovarati ni potvrdno ni niječno, PDV nije tema ovih mjera", rekao je Marić.

Jakominić: Potreseni smo

"Više smo potreseni današnjim razgovorom. Jasno je zašto smo na dnu EU, ove mjere su rezultat PR akcije, a ne ekonomske aktivnosti. Mjere idu isključivo za radna mjesta koja su ugrožena zatvaranjem. Kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim.

Što dalje? Već je sad spontano okupljanje u Ministarstvu financija. Zadužiti se da bismo se i dalje zakopavali, od nas se ne bi trebalo očekivati.

Ljudi sa sigurnom plaćom na brodu izvikuju solidarnost s nama koji se utapamo. Ne znam zašto poduzetnici nisu građani ove države. Mislim da smo zalijepljeni na dnu zbog nekih prošlih vremena", rekao je Jakominić.

"Apeliram na premijera da da ljudima nadu i vjeru u budućnost. Ovo su mjere do kraja godine. Kada smo pitali što će biti ako se nastave mjere, kažu 'o tome ćemo razgovarati drugi put'. Ne znaju ništa, ni što dalje ni koliko će to koštati. Srbija je smanjila poreze, Mađarska, Austrija s 20 na 10 i s 10 na 5. A mi? Regulator mora riješiti PDV... ako je stvarno 300 milijuna kuna PDV-a problem...", rekao je Medak.

"Pokušali smo s Marićem o tome razgovarati, ali ništa. Zato apeliram na Plenkovića da smanji PDV", dodaje.

"U javnom sektoru rastu plaće, kupuju se avioni, a što ćemo mi našim radnicima dati? Sad nam kažu da smo nebitni, 'snađite se', a mi smo uplatili 50 milijardi u proračun u zadnjih 10 godina", nastavlja Medak.

Uskoro opširnije

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.