Manjak u državnom proračunu iznosi 6,9 milijardi kuna

PRIHODI državnog proračuna u prvih pet mjeseci ove godine manji su 506,5 milijuna kuna nego u istom razdoblju prošle godine, a rashodi 1,79 milijardi kuna veći, piše Večernji list. Manjak u državnom proračunu tako iznosi 6,9 milijardi kuna. Prihodi su, pak, manji 1,2 posto u odnosu na prošlu godinu.

Mirovi predstavljaju najveći problem u rashodima. Tako je za mirovine u prvih pet mjeseci izdvojeno 14,6 milijardi kuna, a od doprinosa je prikupljeno 7,8 milijardi kuna. Drugim riječima, iz proračuna je za mirovine otišlo 6,8 milijardi kuna, a zbog čega je najavljeno skoro osnivanje povjerenstva koje će raditi na reformi mirovinskog sustava.

Za zdravstvo je u istom petomjesečnom razdoblju izdvojeno 8,3 milijarde kuna. Manjak od 1,1 milijardu kuna u doprinosima podmiren je proračunskim novcem.

Za rodiljske je naknade u navedenom razdoblju otišlo 86,2 milijuna kuna više, a za naknade za nezaposlene čak 215 milijuna kuna više. Trošak za isplate dječjeg doplatka u prvih pet mjeseci manji je za 33 milijuna kuna. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.