Povijesni izbori: Mandelina stranka prvi put u 30 godina neće sama vladati JAR-om

Foto: EPA

Prebrojavanje glasova na ovotjednim južnoafričkim parlamentarnim izborima danas je ušlo u završnu fazu, a vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) prvi put u 30 godina demokracije neće dobiti većinu.

ANC, čiji predsjednik je od 1991. do 1997. bio legendarni politički zatvorenik Nelson Mandela, je pobijedio na svim prethodnim nacionalnim izborima od povijesnih izbora 1994. koji su okončali vladavinu bijele manjine. Tijekom posljednjeg desetljeća smanjivala se potpora koju je ANC imao u Južnoj Africi, dok je gospodarstvo stagniralo, nezaposlenost rasla, a infrastruktura se urušavala.

Drastičan pad

Prema rezultatima glasovanja s više od 97 posto biračkih mjesta, ANC je osigurao 40,11 posto glasova, što je veliki pad u odnosu na 57,50 posto koliko je osigurao na posljednjim nacionalnim izborima 2019.

Najveća oporbena stranka, Demokratski savez , dobila je 21,72 posto glasova, dok je uMkhonto we Sizwe (MK), nova stranka koju vodi bivši predsjednik Jacob Zuma, dobila 14,83 posto. Dobri rezultati MK-a, posebno u Zuminoj rodnoj pokrajini KwaZulu-Natal, razlog su lošeg rezultata ANC-a.

Morat će se dogovarati s drugima ako žele vladati

ANC će sada morati postići koalicijski sporazum ili neki drugi oblik sporazuma s jednom ili više manjih stranaka kako bi vladao, što se nikada nije dogodilo u eri nakon apartheida. Ulagači u najindustrijaliziranije gospodarstvo Afrike nadaju se da će slika brzo postati jasna.

Udio glasova političkih stranaka odredit će broj mjesta koje će dobiti u Nacionalnoj skupštini, koja zatim bira sljedećeg predsjednika.

To bi još uvijek mogao biti vođa ANC-a, predsjednik Cyril Ramaphosa, budući da će bivši oslobodilački pokret ostati najveća stranka. Ali Ramaphosa će se vjerojatno suočiti s pozivima oporbenih stranaka i kritičara u podijeljenom ANC-u da napusti vlast.

Međutim, u petak ga je visoki dužnosnik ANC-a podržao da ostane na mjestu čelnika stranke, a analitičari kažu da nema očitog nasljednika koji bi ga mogao zamijeniti. Izborno povjerenstvo objavit će rezultate sutra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.