Mađarska zatvorila većinu granica s Hrvatskom, stranci ne smiju ući u zemlju

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

OD DANAS su zbog koronakrize otvorena samo tri granična prijelaza između Mađarske i Hrvatske: Duboševica-Udvar, Terezino Polje-Barcs (samo za građane iz Hrvatske i Mađarske) i Goričan-Letenye, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK). 

Mađarska zatvara granice za sve putnike koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji (ulaz je omogućen samo za tzv. opravdane slučajeve), a Mađari koji se vraćaju iz inozemstva morat će u samoizolaciju.

Mađari će moći izaći iz 14-dnevne samoizolacije samo ako budu imali dva negativna testa na covid-19, rekao je Gergely Gulyas.

Ima izuzetaka

Izuzeci od zabrane ulaska odnose se na prolaz vojnih konvoja, humanitarnih djelatnika te na poslovna i diplomatska putovanja, itd...

Mađarska Vlada usvojila je nove mjere kao odgovor na trenutno pogoršanu situaciju vezano uz COVID-19. Od 1. rujna 2020. godine stranim državljanima nije dopušten ulazak u Mađarsku, podsjetili su iz Koprivničko-križevačke policijske uprave poručujući da je granični prijelaz Gola kojim obično ljudi s tog područja idu u Mađarsku zatvoren.

Dodaju kako će osobe pod sljedećim kategorijama biti izuzete od spomenutih ograničenja: putnici u teretnom prometu, službeni posjet, poslovna putovanja, putovanja na temelju posebnog zahtjeva, prekogranični radnici (zona 30 km), sportaši koji sudjeluju u sportskim događajima i putnici u tranzitu kroz Mađarsku.

Osobe prema kojima će se postupati kao s mađarskim državljanima: osobama kojima je odobren stalni boravak u Mađarskoj i članovima njihovih obitelji, te osobama koje imaju valjanu dozvolu boravka koju je izdalo policijsko tijelo za strance kojima se dopušta boravak u Mađarskoj u trajanju dužem od 90 dana (viza tipa D je jednakovrijedna).

Mađarska je u skladu s člankom 25. stavkom 1. Uredbe (EU) 2016/399 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. ožujka 2016. o Zakoniku Unije o pravilima kojima se uređuje kretanje osoba preko granica (Zakonik o schengenskim granicama), uvela mjere granične kontrole na svim unutarnjim kopnenim i zračnim granicama u roku od 30 dana, počevši od 1. rujna 2020 godine.

Ima iznimki

Mađarska je ipak odlučila dopustiti turistima iz svoja tri istočnoeuropska susjeda, Poljske, Češke i Slovačke, ulazak u zemlju s negativnim testom na koronavirus, priopćeno je kasno u ponedjeljak, baš u vrijeme stupanja na snagu ponovnog zatvaranja njezinih granica zbog pandemije.

Nakon razgovora s češkim premijerom Andrejem Babišem u ponedjeljak, mađarski premijer Viktor Orban pristao je dopustiti češkim turistima koji su već rezervirali ljetovanje u Mađarskoj u rujnu da uđu u zemlju, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Ta je iznimka zatim proširena na Poljsku i Slovačku, navodi ministarstvo, koji zajedno s Česima prilikom ulaska u Mađarsku moraju predočiti negativan test na covid-19 koji nije stariji od pet dana.

Budimpešta kaže da to predstavlja dostatno sigurnosno jamstvo.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.