Macron održava sastanke uoči obraćanja naciji. Što će poručiti?

Foto: EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron na sastanku je s predstavnicima trgovačkih sindikata te organizacija poslodavaca na kojemu pokušava pronaći rješenje za prosvjede širom Francuske. 

Sastanak se održava uoči njegovog najavljenog televizijskog obraćanja u kojemu bi trebao objaviti mjere kojima će odgovoriti na prosvjede. 

Četiri vikenda nasilnih prosvjeda

Francuska je doživjela četiri vikenda nasilnih prosvjeda protiv visokih poreza na gorivo i troškove života. Oko 136.000 prosvjednika, koji su prozvani Žutim prslucima, izašli su na ulice i prošle subote. Preko 1200 njih je uhićeno, javlja BBC.

Posebno loše je prošao glavni grad Pariz u kojemu su razbijani prozori na zgradama, paljeni su automobili i pljačkane su trgovine. Samo u Parizu prosvjedovalo je oko 10.000 ljudi.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire opisao je cijelu situaciju kao katastrofu za posao i ekonomiju.

Macron se javnosti obraća u 20 sati po lokalnom vremenu 

Macron se danas sastao s predstavnicima pet velikih trgovinskih sindikata te tri organizacije za zapošljavanje, kao i s lokalnim dužnosnicima. 

BBC prenosi kako im dopisnici javljaju da su se neki sindikati svrstali uz pokret Žutih prsluka te kako su savjetovali vladi da poslušaju zahtjeve prosvjednika.

Le Figaro pak javlja kako će se premijer i pet ministara sastati s Macronom prije njegovog obraćanja naciji. Očekuje se kako će se Macron obratiti naciji u 20 sati po lokalnom vremenu.

Učenici blokirali škole 

CNN pak javlja kako je glasnogovornica Ministarstva obrazovanja izvijestila kako je došlo do nereda u 120 škola diljem zemlje, pri čemu je 40 škola u potpunosti blokirano. 

Blokirali su ih učenici koji prosvjeduju protiv nedavnih reformi obrazovanja, što uključuje i promjene postupka upisa na fakultete.

Što će Macron poručiti? 

Ministar rada je poručio kako će predsjednik objaviti konkretne mjere koje će odmah stupiti na snagu. 

Predsjednik Macron je bio prilično tih tijekom prosvjeda, javlja BBC i dodaje kako su mnogi prosvjednici zahtijevali njegovu ostavku. 

Kritizirali su ga jer ih nije slušao te govorili da nema dodira sa stvarnim životom i životima običnih ljudi. 

Prošlog je tjedna Macron objavio kako odustaje do poreza na gorivo, ali ni to nije smirilo prosvjednike koji su se na ulicama okupili i prošle subote.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.