Lukašenko smijenio šefa službi sigurnosti

Foto: Epa

BJELORUSKI predsjednik Aleksandar Lukašenko smijenio je danas svog šefa službi sigurnosti (KGB), na dan kada je u Minsku primio ruskog premijera Mihaila Mišustina, ističući svoje razumijevanje s Moskvom.

Lukašenko, na vlasti u Bjelorusiji od 1994., također je zamijenio tajnika bjeloruskog Vijeća sigurnosti i šefa Odbora državne kontrole, prema priopćenju bjeloruskog predsjedništva. 

To je objavljeno tijekom posjeta Minsku ruskog premijera Mihaila Mišustina, najvišeg ruskog dužnosnika koji je posjetio Bjelorusiju od početka političke krize u toj bivšoj sovjetskoj republici, izazvane do sada neviđenim osporavanjem rezultata predsjedničkih izbora 9. kolovoza. 

Podrška Rusije

Više desetaka tisuća Bjelorusa je u nedjelju, treći vikend zaredom, prosvjedovalo protiv reizbora Aleksandra Lukašenka, koji je po oporbi rezultat prijevare na izborima. 

Predsjednik koji odbija razgovarati s onima koji ga kritiziraju ima podršku Moskve, svog glavnog saveznika i gospodarskog partnera, bez obzira na jake napetosti između dviju zemalja posljednjih godina.

Kremlj traži dublju gospodarsku i političku integraciju s Bjelorusijom, čemu se do sada Lukašenko protivio, optužujući Rusiju da želi podčiniti njegovu zemlju.

No danas je očito ublažio svoje stajalište i ustvrdio da su Moskva i Minsk naučili lekciju iz bjeloruskih prosvjeda. 

"Mi smo dvije bratske republike, Rusija i Bjelorusija, i dogovorili smo se u vezi pitanja koja su ranije ostajala otvorena", zadovoljno je rekao Lukašenko tijekom susreta s Mišustinom.

Lukašenko će sljedeći tjedan otići u Moskvu na razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Mišustin je izvijestio o "naprecima" u bilateralnim odnosima, posebice glede budućnosti rusko-bjeloruske unije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.