Lokalni izbori: Gužve u redovima za fotelje

SINOĆ je postalo sve jasno -  građani Zagreba birat će između osam kandidata za prvu fotelju u kojoj je dosada sjedio nenadmašni Milan Bandić. Naime, Izbornom povjerenstvu do ponoći su stigle kandidature četiri stranačke kandidature za gradonačelnika Zagreba i to Milana Bandića (SDP), Jasena Mesića (HDZ-HSS-HSLS), Antuna Kljenka (HSP), Zlatka Klarića (ASH-DSU), te četiri "nezavisne" kandidature Josipa Kregara, Tatjane Holjevac, Stipe Tojčića, Miroslava Rožića.

Prema gotovo svim anketama u Zagrebu sasvim je izgledno kako bi se u drugom krugu mogli naći Bandić i Kregar, a jedina razlika u anketama zapravo je razlika u postotcima između prvoplasiranog Bandića i drugog Kregara. U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti tko će u drugom krugu pokupiti glasove "poraženih" te tako ostvariti pobjedu.  

Posebno je zanimljivo kako je Izborno povjerenstvo jučer zaprimilo čak 27 lista za Skupštinu Grada Zagreba od kojih je čak deset nezavisnih a 17 ih je stranačkih. Među njima nalazi se i umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, nositelj liste stranke Jedino Hrvatska - Pokret za Hrvatsku.

U Dubrovniku pet kandidata

U Dubrovniku stanje je gotovo identično kao i u Zagrebu. Naime, dosadašnja dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica, koja je, slično kao i Milan Bandić, opterećena s brojnim aferama "kojima se ne zna broja", pokušat će izboriti treći mandat. Jedina razlika zapravo je činjenica kako je Šuica u HDZ-u a Bandić u SDP-u.

Naime, izborno povjerenstvo Grada Dubrovnika zaprimilo je pet kandidatura za gradonačelnika grada Dubrovnika i isto toliko lista za Gradsko vijeće. Osim Šuice (HDZ/HSS), tu su i Andro Vlahušić (HNS-SDP-HSU-HSLS) i Ivo Šimunović (HSP) te dva nezavisna kandidata Marija Delija i Pero Vićan.
 
Prema anketama u drugom krugu mogli bi se naći Šuica te Vlahušić koji je ostao zapamćen kao bivši ministar zdravstva u Račanovoj vladi. Vlahušić slično kao i Kregar vodi predizbornu kampanju u Dubrovniku u kojem naglašava kako je vrijeme za gradsku vlast s čistim rukama. Iste stranke kao i nezavisne liste ponudile su i liste za Gradsko vijeće.

Neizvjesno u Splitu

U Splitu svega je tri kandidata za mjesto gradonačelnika, no u ovom slučaju radi se o jednom od najzanimljivijih utrka za prvu fotelju grada. Naime, kandidature su predali Ivan Kuret (HDZ,HSS,HSLS), Ranko Ostojić (SDP,HNS,HSU,DC) i nezavisna lista Željka Keruma.

Prema anketama vrlo je mala razlika među ova tri kandidata, no zanimljivo je kako u gotovo svakoj vodi osebujni poduzetnik Kerum. Isto tako Kerum, Kuret i Ostojić obećali su svojim kandidatima pobjedu u prvom krugu. Svi kandidati ističu kako jedino oni imaju program i viziju razvoja grada što kronično nedostaje njihovim protukandidatima.

Politički zombi u Osijeku

Osječki izbori za gradonačelnika obilježeni su raskolom unutar gradskog HSP-a i vrlo vjerojatnom pobjedom koalicije predvođene HDSSB-om. Kandidat koalicije HDZ-HSP je Anto Đapić, a njegov donedavni zamjenik Gordan Matković natječe se kao nezavisni kandidat. Koaliciju HDSSB-HNS-Zeleni predvodi Krešimir Bubalo, a koalicija SDP-HSS-HSLS-DSU kandidira Josipa Vrbošića.

Najbolje šanse za pobjedu ima Bubalo, budući da je HSP u zadnjih godinu dana nizao aferu za aferom. Ante Đapić se nada da može izvući pobjedu, budući da mu u suprotnom prijeti politička smrt, a vjerojatno ga muči i to što će nova vlast imati uvid u dokumente.

M.M./I.Ć./J.D.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.