Lijevo je drugonagrađena kovanica. Desno je slika s interneta

Foto: Index

POSLJEDNJIH nekoliko dana jedna od glavnih tema u Hrvatskoj je skandal s ukradenom slikom kune na hrvatskoj kovanici eura. Autor tog rada koji je pobijedio na natječaju HNB-a Stjepan Pranjković nakon bure u javnosti ispričao se, povukao se iz natječaja i odrekao nagrade. 

Sada se o Pranjkovićevom dopisu treba oglasiti Komisija za novac HNB-a koja je provodila natječaj za četiri hrvatske kovanice eura, odnosno centa. Kako smo neslužbeno doznali iz HNB-a, Komisija ne namjerava poništiti cijeli natječaj, nego samo sve Pranjkovićeve radove. Njegovi su radovi naime nagrađeni za još dvije kovanice, a on je za sve trebao biti nagrađen s ukupno 140.000 kuna.

Do povlačenja prvonagrađenog autora došlo je nakon što se ispostavilo da je kuna s njegove kovanice identična kuni sa slike škotskog fotografa koja je lako dostupna na internetu. 

 

Što će se točno dalje događati s kovanicom eura s motivom kune službenog naziva "Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini" nije posve jasno, no u prvi plan je sada izbio drugonagrađeni rad za tu kovanicu. 

I kuna s drugonagrađene kovanice jako podsjeća na sliku s interneta

Autor te drugonagrađene eurokovanice od jednog eura s motivom kune je 22-godišnji Petar Perčić, student smjera Multimedija, oblikovanje i primjena na Sveučilištu Sjever u Varaždinu. 

Njegova kuna jako podsjeća na ilustraciju kune koja se također jednostavno može pronaći na internetu pretraživanjem putem Googlea. 

Radi se o jednoj od ilustracija kune na slici unutar članka "Kuna zlatica ili bjelica - kako ih razlikovati" objavljenoj na portalu Ribo-lov.com. Navodi se da je tekst prenesen iz Časopisa Hrvatske šume, točnije izdanja 198 iz 2013. godine te da je autor teksta Zoran Timarac. Nije jasno jesu li i slike prenesene iz tog časopisa. 

Minorne razlike

Ilustracija s kovanice jako sliči na treću ilustraciju kune zlatice odozgo na slici objavljenoj na ribolovnom portalu.

Za razliku od Pranjkovićevog rada, ovdje su ipak primjetne male razlike - kuna s interneta je neznatno dulja i njezin je rep nešto tanji te se nalazi niže. Kuna s kovanice je općenito malo deblja, no radi se doista o sitnim razlikama. Poza u kojoj se kuna nalazi je gotovo identična na kovanici i na slici objavljenoj na ribolovnom portalu.

Komisija se branila da su provjeravali samo slike za hrvatsku riječ kuna, ova slika se nalazi pri vrhu tog pretraživanja

Inače, članak u kojem se nalazi i fotografija na kojoj je ilustracija s kune koja podsjeća na onu kakva se nalazi na drugonagrađenom prijedlogu kovanice na internetu je dostupan od 12. ožujka prošle godine i nalazi se pri vrhu rezultata koje Google izbacuje kada se upiše kuna, čak i sada kada Google, nakon izbijanja skandala s prvonagrađenom kovanicom, na vrhu izbacuje slike medijskih objava o krađi dizajna. 

Spomenimo i da se Komisija za novac, kako smo danas neslužbeno doznali, za aferu opravdavala time da su provjeravali je li neka od slika u radovima preuzeta s interneta tako što su pretraživali hrvatsku riječ za kunu, a ne i englesku.

Slika s ribolovnog portala je pri vrhu kada se upiše hrvatska riječ - kuna. 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.