Bi li 39-godišnjakinja preživjela bez korone? Njena liječnica: Imala bi veće šanse

Screenshot: N1

JUČER je objavljeno kako je u KB-u Dubrava preminula 39-godišnjakinja koja je imala koronavirus, što je izazvalo posebnu pozornost jer je to dosad bila najmlađa osoba koja je preminula a da je bila pozitivna na koronu. Njezina liječnica danas je za Index objasnila što se sve događalo, dok smo jučer već objavili da je spomenuta pacijentica primljena s teškim dijagnozama, ali i da je pozitivna na koronu, što joj je izazvalo dodatno teške komplikacije kao što je obostrana upala pluća.

>>U Zagrebu umrla najmlađa žrtva korone. Ranije se liječila od teških bolesti

"Radi se o bolesnici koja se od ranije liječila od teških autoimunih bolesti. U Kliničku bolnicu Dubrava je premještena iz druge zdravstvene ustanove 14. 10. 2020. g. zbog upale pluća uzrokovane virusom SARS CoV-2", odgovorio je Indexu jučer ravnatelj KB-a Dubrava prof.dr.sc. Srećko Marušić.

Stigla iz Vinogradske s teškim simptomima korone

Danas smo razgovarali s liječnicom doc.dr.sc. Jasminkom Peršec, predstojnicom Klinike za anesteziologiju KB-a Dubrava, koja je liječila preminulu.

Riječ je o pacijentici koja je u njihovu bolnicu došla iz KBC-a Sestre milosrdnice, gdje se liječila od drugih bolesti.

"Ona je zaista imala tešku bolest jetre i sumnju na jednako tešku autoimunu bolest i po tome je obrađivana u Vinogradskoj. Tamo su otkrili da ima koronu, a u trenu kad je dokazana kao covid pozitivna, prebačena je u našu bolnicu. Već je imala simptome korone. Ja ne mogu reći kakva je ona bila prije, no znamo da je imala teške i ozbiljne dijagnoze, a uz sve to je još dodatno imala covid s obostranom upalom pluća", istaknula je doktorica Peršec, koja je ujedno i predsjednica Hrvatskog društva za intenzivnu medicinu.

"Bi li ona preživjela ili ne, teško je reći, no zasigurno su joj bile veće šanse nego nakon infekcije koronom"

Budući da sve zanima bi li ona preminula s teškim dijagnozama koje je imala ili joj je korona presudila, pitali smo liječnicu Peršec da nam pokuša odgovoriti na to pitanje.

"Nitko ne može reći kako bi ona završila bez korone. Ona se zbog svog zdravstvenog stanja liječila od kraja 2019. godine, no ovo je bila dodatna komplikacija. Bi li ona preživjela ili ne, teško je reći, no zasigurno su joj bile veće šanse nego nakon infekcije koronom koja joj je dodatno uzrokovala obostranu upalu pluća. To je dodatno jako zakompliciralo njeno zdravstveno stanje. Kod nas u bolnicu je došla uz svoje dijagnoze, još i s temperaturom, kašljem i, kao što sam rekla, teškom upalom plića. Najgore od svega je banalizirati. Svi koji sumnjaju u opasnost korone bi trebali doći i vidjeti naš covid centar gdje liječimo oboljele od koronavirusa. Trenutno imamo 120 pacijenata na odjelu i 16 još leži na intenzivnoj. Ti su ljudi zaista bolesni, nisu došli u bolnicu na doručak, ručak i večeru", istaknula je za Index doc.dr.sc. Peršec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.