Ledeni greben veličine New Yorka odvojio se od Antarktika

ČAK 700 četvornih kilometara ledene površine odvojilo se sa sjevernog dijela Wilkinsovog ledenog grebena na Antarktici, a znanstvenici za to krive globalno zatopljavanje.

Površina leda koji se odvojio od ostatka grebena, veličine je New Yorka, a tijekom ovog mjeseca, ta se masivna ledena ploha rascijepila u mnoštvo ledenih santi. Ako tom pridodamo još i 370 četvornih kilometara leda koji se od istog grebena odvojio ranije ovog mjeseca, ukupna ledena površina koja sad slobodno pluta morem iznosi preko tisuću četvornih kilometara, a znanstvenici tvrde kako to utječe i na povećanje razine u svjetskim morima.

Strah od podizanja razine mora

David Vaughan, britanski znanstvenik, s dvojicom Reutersovih reportera još u siječnju je sletio na Wilkinsov greben te procijenio kako će se od njega odvojiti između 800 i 3.000 kilometara leda, a taj se greben dosad smanjio za jednu trećinu, od svojih originalnih 16.000 četvornih kilometara.

Temperatura se od 2000. do danas, na Antarktiku podigla za oko tri stupnja Celzijusa, za što je Vaughan okrivio korištenje fosilnih goriva u vozilima, tvornicama i elektranama.

Znanstvenici strahuju kako će otapanje ledenih grebena omogućiti ledu koji se nalazi na antarktičkom kopnu, da dođe do mora te na taj način dodatno poveća njegovu razinu u svjetskim razmjerima.

B.V.
Foto: treehugger.com

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.