Kutli uskoro zastara kazne zatvora, ali to ne znači da je slobodan

Foto: FaH

MIROSLAVU KUTLI će u srpnju ove godine nastupiti zastara izvršenja kazne zatvora za slučaj Gradski podrum, no to još uvijek ne znači da će se Kutle moći tada vratiti u Hrvatskoj. Naime, u međuvremenu je Kutle osuđen na još jednu zatvorsku kaznu, a zastara u tom slučaju nastupa 2026. godine. Ni tada Kutle nije siguran da u Hrvatskoj može biti slobodan čovjek. No krenimo redom.

Nakon presude pobjegao u BiH

Miroslav Kutle je simbol privatizacije i omiljeni tajkun prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a bio je među ostalim vlasnik Slobodne Dalmacije te brojnih drugih tvrtki kao što su lanac robnih kuća Jadrantekstil i Dalma, a u Zagrebu nekadašnjeg lanca trgovina Slavija koji je nazvao Diona. Također, bio je i većinski vlasnik poduzeća Tisak te je imao udjele u brojnim medijskim tvrtkama.

Prije dvadesetak godina počeli su i prvi pravni procesi protiv Kutle, a jedan od njih uspješno je okončan 2010. godine. Kutle je tada pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog malverzacija u pretvorbi Gradskog podruma.

>> Zagrebački Županijski sud se proglasio nenadležnim za posljednju optužnicu protiv Kutle

Kutle je po izricanju presude pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, susjednu državu čiji je državljanin. Bosna i Hercegovina već godinama odbija izručiti Kutlu uz obrazloženje da kaznena djela koja mu se stavljaju na teret nemaju ekvivalent u zakonu koji je u vrijeme njihova izvršenja bio na snazi u BiH. No hrvatsko državno odvjetništvo istog je dana izvijestilo da Hrvatska, kao država koja je donijela presudu, "zadržava pravo izvršenja navedene presude".

Ako se Kutle ne uhiti, mora se donijeti rješenje o obustavi postupka

Presuda Županijskog suda u Zagrebu bila je u srpnju 2010. godine. Prema važećem zakonu, izrečena kazna zatvora zbog zastare ne može se izvršiti kad od pravomoćnosti presude protekne 10 godina, a Kutli taj rok ističe ove godine.

>> Još dva postupka protiv Kutle otišla u zastaru

"Budući da je pravomoćnost presude kojom je Miroslav Kutle osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 8  mjeseci nastupila 13. srpnja 2010., zastara izvršavanja te kazne zatvora nastupa 13. srpnja 2020. U slučaju da prije nastupanja zastare osuđenik Miroslav Kutle ne bude uhićen, sudac izvršenja mora donijeti rješenje da se nad njim obustavlja postupak izvršavanja izrečene kazne zatvora", pojašnjava za Index glasnogovornik suda, sudac Krešimir Devčić.

Mnogi su ovih dana požurili s viješću kako će se Kutle ove godine vratiti u Hrvatsku kao slobodan čovjek, no ta vijest nije istinita.

Zastara u 2026. godini

"U Županijskom sudu u Zagrebu u tijeku je i jedan drugi postupak izvršavanja kazne zatvora nad osuđenikom Miroslavom Kutle  i to kazne zatvora u trajanju od 3 godine. I u okviru tog postupka su za osuđenikom Miroslavom Kutle raspisane tuzemna i međunarodna tjeralica te europski uhidbeni nalog. Zastara izvršavanja kazne zatvora po toj presudi nastupa 29. rujna 2026. godine", pojašnjava sudac Devčić.

>> Sud oduzima Kutli 5,1 milijun američkih dolara i šalje ga u zatvor na 3 i pol godine

Zanimljivo je kako se protiv Kutle vodilo ili se vodi nekoliko sudskih procesa po optužnicama USKOK-a i DORH-a. U zastaru su pali slučaj rovinjske Mirne težak 2,7 milijuna kuna i slučaj Dione težak 120 milijuna kuna. Tu je i slučaj Tisak i dio kraka iz Gradskih podruma, dok je za sada nepravomoćno oslobođen za dio optužbi iz slučaja Dubrovačka banka.

Još najmanje tri kaznena postupka protiv Kutle

"U odnosu na kaznene  postupke koji se još uvijek vode protiv imenovane osobe navodimo da se prema evidencijama ovog državnog odvjetništva protiv imenovane osobe vode još tri kaznena predmeta. Ovo državno odvjetništvo ne vodi evidenciju svih kaznenih predmeta koji se vode protiv imenovane osobe, a niti postoji evidencija u koliko je predmeta nastupila zastara ili je okrivljenik oslobođen, odnosno proglašen krivim", kaže nam zamjenica zagrebačkog Općinskog državnog odvjetnika Ksenija Jurin-Panić.

Ministarstvo pravosuđa nema pojma o Kutli

Zanimljivo je da u Ministarstvu pravosuđa ne raspolažu informacijama o mogućem povratku Kutle u Hrvatskoj, a ne vode ni evidenciju koliko se još vodi postupaka protiv ovog omiljenog tajkuna predsjednika Franje Tuđmana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.