Križevački monstrum odustao od suicida nakon SMS-a "Tata, mi te volimo"

ISTRAŽNOM sucu Županijskog suda u Koprivnici danas je priveden četverostruki križevački ubojica, 50-godišnji Stjepan Rošker. Ubojica se branio šutnjom.

> U bolnici preminula i četvrta žrtva križevačkog ubojice

> Majka ubojice o žrtvama krvavog pohoda: Željeli su mi oteti moju muku!

Roškera će po službenoj dužnosti braniti odvjetnica Melita Ranilović-Ferenc. Istražni sudac je Roškeru odredio 24-satno produljenje pritvora. Tijekom tog vremena će Županijsko državno odvjetništvo protiv njega pokrenuti istragu nakon čega će istražni sudac najvjerojatnije odrediti produljenje pritvora od 30 dana.

Križevački monstrum ubojstva je najavio

Stjepan Rošker, počinitelj masakra kojim je u subotu šokirao ne samo Križevce nego i čitavu Hrvatsku, ubojstva je planirao te ih je najavio svojoj majci Mariji i bratiću Goranu Pavljaku.

Prema pisanju Večernjeg lista, Rošker je u subotu bio kod svoga brata kod kojeg je radio zidarske poslove. Roškarova majka Marija ispričala je da je njen sin u subotu bio kod brata, a s njima je bio i susjed Zrinko. Dodala je da su ga brat i susjed možda malo podbadali govoreći mu da će izgubiti svoju zemlju.

U subotu navečer nešto prije 20 sati Stjepan Rošker se pojavio u njezinoj kući i rekao da ide leći. Zatim se predomislio, ustao se, pozdravio se sa svojom kćerkom koju je zagrlio i rekao da ide na pivu.

Majka Marija je rekla da je Rošker prije nego što je izašao iz kuće rekao da je branio državu te da sada ide "braniti svoje". Zatim je uzeo oružje i gardijsku jaknu te rekao da "ide gore".

Rošker je nakon toga obukao svoju vojničku jaknu koju je nosio za vrijeme rata, a u automobil je stavio oružje. Zatim se dovezao do mjesta nasuprot kuće bratića Siniše Roškera gdje je parkirao automobil i otišao u obližnju gostionu na pivu. Tamo je počastio bratića Gorana Pavljaka rekavši mu da će o njemu sutra čitati u novinama.

Pavljak je rekao da je Rošker bio pijan te dodao da će zauvijek pamtiti njegove riječi koje mu je izgovorio dok mu je plaćao pivu:

"Sutra me buš čital v novinama"

Ovaj nije znao na što Rošker misli, a tek nešto kasnije postalo mu je jasno o čemu se radi. Rošker mu je rekao: "Goran, sutra me buš čital v novinama." Nakon što je čuo za ubojstva Pavljaku je postalo jasno da je Rošker ubojica.

Roškerova majka je potvrdila da je Stjepan bratića i ostalih troje ljudi ubio zbog spora oko zemljišta odnosno klijeti za koju je Stjepan Rošker tvrdio da je njegova. Prije dva tjedna na kućnu adresu mu je stigla tužba kojom Siniša Rošker traži da mu se vrati komad zemlje na kojoj je Stjepan Rošker sagradio klijet.

Roškerova supruga Đurđa tvrdi da njen suprug sigurno nije planirao ubiti 14-godišnju Jasminu i 19-godišnjeg Tihomira Matoića, dečka Jasminine starije sestre Sanele. Kaže da je Rošker uvijek jako volio djecu.

Nakon što je ubio tri osobe i teško ranio Matoića, Stjepan Rošker je pobjegao. U bijegu je mobitelom kontaktirao svoje kćeri kojima je rekao da se vide na groblju i da će se ubiti. U tome ga je spriječila poruka u kojima su mu kćeri poručila da ga vole i trebaju. Zatim je pozvao policiju i predao se.

Rošker je bolestan

Rošker je u svom krvavom subotnjem pohodu ubio svog 43-godišnjeg bratića Sinišu Roškera, njegovu 63-godišnju majku Đurđicu i njegovu 14-godišnju kćer Jasminu te 19-godišnjeg Tihomira Matoića, dečka bratićeve starije kćeri Sanele.

Priveden je u pratnji djelatnika interventne koprivničke policije. Danas je završena obdukcija tijela triju njegovih žrtava, a obdukcija Tihomira Matoića bit će obavljena sutra. Pokop Matoića održat će se sutra u 15 sati u Gorici Miholečkoj kod Fordovca u općini Sveti Petar Orehovec.

Bivši branitelj je, naoružan puškom i pištoljem, pijan ubio četiri osobe zbog nesuglasica oko podjele obiteljskog vinograda. Nagađa se da boluje i od PTSP-a. Zna se da je posljednjih godina uzimao razne lijekove, međutim nedavno je ponovno počeo piti i to nakon što se s bratićem posvađao oko zemljišta i klijeti. Zbog počinjenog masakra ga očekuje maksimalna kazna od 40 godina zatvora.

Podsjetimo, u subotu oko 20.30 sati je Rošker u kuću svog bratića stigao s namjerom da ubije njegovu majku, Đurđicu Rošker. Ušao je u dnevni boravak obiteljske kuće u Ulici Ivana Lepušića i počeo pucati. Matoić, koji se u kući zatekao sasvim slučajno, kobne prostrjelne rane je zadobio dok je svojim tijelom od metaka pokušavao zaštititi mlađu sestru svoje djevojke.

Supruga Siniše Roškera, Snježana, uspjela je pobjeći ubojici - spasila se skokom kroz prozor, a 20-godišnja kćer Sanela se u vrijeme ubojstva nalazila u kafiću "Latino", u kojem je kao studentica zagrebačkog Filozofskog fakulteta povremeno radila. Kako doznajemo, obje se nalaze u stanju jakog šoka i nalaze se na Psihijatrijskom odjelu koprivničke Opće bolnice.

I.M.
Foto: Stojanka Lesički, Goran Mehkek, Ivica Barač, Željko Hajdinjak/EPEHA/CROPIX

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.