Kriminalist o zapljenama kokaina: Puno droge ostaje u Hrvatskoj, društvo je prihvaća

Screenshot: HRT

Kriminalist Željko Cvrtila je gostujući na HTV-u rekao kako više nikoga ne iznenađuje vijest da je PNUSKOK prekinuo lanac krijumčarenja kokaina u vrijednosti od sedam milijuna eura te da je pronađeno i 100 kg te droge zakopane u blizini Jastrebarskog.

U posljednje vrijeme događaju se sve veće zapljene pa je tako veća količina kokaina pronađena u luci Ploče, luci Rijeka i Zagrebu. Cvrtila navodi da to pokazuje dobre suradnje hrvatske policije s međunarodnim čimbenicima. Cvrtila je dodao kako je najvažnija operativna suradnja policijskog rada s njihovim kolegama u drugim zemljama.

Za zapljenu je bitna i informacija iz izvorišta, koju partnerske službe daju hrvatskoj policiji. Cvrtila je naglasio kako prisluškivanje pripadnika krijumčarskih skupina dolazi tek nakon informacije koga treba prisluškivati.

"Droga je postala prihvatljiva društvu"

Hrvatska nije samo tranzitna ruta, nego velike količine droge ostaju u zemlji, što se posebno odnosi na kokain, govori Cvrtila. Navodi da je u posljednje vrijeme porasla platežna moć Hrvata i da si danas srednji sloj građana može priuštiti konzumaciju droge, barem vikendom.

Posljednjih godina, pokazuju podaci, potrošnja marihuane u Hrvatskoj iznosi 54 tone, a dnevno se troši preko 234 kile kokaina. Za 500 posto su u potrošnji porasli i ostali narkotici u tabletama. Kriminalist navodi da je preventiva vrlo bitna te dodaje da se posljednjih godina ne vide uhićenja velikih bosova u gradova. Dodaje da ta mreža ne puca.

"Sve je više droga postala prihvatljiva u društvu i postala je sastavni dio društva. Danas je prestiž biti u društvu nekoga tko konzumira drogu. Zdravstveni preventivni segment među mladima je izostao. Prisutna je nesvjesnost o tome što droga radi društvu", kazao je Cvrtila za HTV.

"Pitanje požara može postati pitanje pokušaja terorizma"

Cvrtila je komentirao i požare koji su počeli izbijati na obali. Sinoć je gorjelo na Čiovu kod Trogira, a dok su se vatrogasci borili na jugu Čiova, vatra je buknula i prema Slatinama. Cvrtila govori kako već dugo upozorava da se iza velikih požara kriju paljenja s različitim motivima.

"Požar kod Grebaštice blizu Šibenika je buknuo na isti dan kada je i lani buknuo požar u Zatonu također kod Šibenika. Pitanje požara postaje pitanje namjere, bolesti piromana, pa možda i čak kao pokušaj terorizma i stvaranja nesigurnosti turističke sezone.

Požar kod Grebaštice može imati svoju simboliku. No, da se zna što se događa moralo bi biti uhićenje ljudi, a to je nakon požara jako teško, poručio je.

Građani bi trebali očistiti prostor blizu kuća. Na rubne dijelove naselja trebalo bi staviti hidrante. Operativna i informativna obrada trebala bi ići puno dublje i ranije iz policije i SOA-e", kazao je Cvrtila za HTV.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.