Kosor će riješiti Josipovićevo osiguranje?

PREMIJERKA Jadranka Kosor početkom sljedećeg tjedna osobno će pokušati riješiti problem osiguranja novoizabranog trećeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Prema neslužbenim informacijama iz SDP-a, Ministarstvo obrane bi ako se ne postigne dogovor s MUP-om i ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom moglo dati svoje tjelohranitelje za zaštitu predsjednika, piše Jutarnji.

Tako bi vojska preuzela čuvanje predsjednika na određeno vremensko razdoblje. Naime, problem je taj što zakon brani postupanje Vojne policije prema civilnim osobama. Jadranka Kosor će tako početkom sljedećeg tjedna na sastanku o detaljima ove situacije izvijestiti Ivu Josipovića. Ivo Josipović tvrdi da "šef države ima pravo birati tko će ga od tjelohranitelja čuvati" te neće tražiti intervenciju Premijerke prema ministru Karamarku.

Josipoviću nije važno političko uvjerenje tjelohranitelja

Iz Josipovićeva stožera smatraju da je ovdje riječ o tome da se novog predsjednika države preko tjelohranitelja želi na određeni način kontrolirati i nadgledati, a ne isključivo čuvati. Josipoviću nije važno političko uvjerenje tjelohranitelja već činjenica da ih poznaje i da je uvjeren kako su sposobni profesionalno obavljati posao jer su to godinama činili.

"Samo struka može odrediti tko će čuvati predsjednika jer se za njega moraju brinuti najbolji ljudi. A mi, ipak, znamo tko su oni", kazao je izvor blizak vrhu MUP-a. On je uvjeren da će se problem riješiti jer će i sam "predsjednik podržati stajalište struke, a ne dnevne politike". "To više neće biti problem", poručuju iz MUP-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.