Koronavirus.hr piše da su maske u Švedskoj obavezne u javnom prijevozu. Nisu

Foto: EPA/koronavirus.hr

KORONAVIRUS.HR, službena stranica vlade za informacije o koronavirusu, objavio je danas prijepodne grafikone s komparativnim prikazom važećih epidemioloških mjera u zemljama Europske unije od 1. rujna 2020. do 31. siječnja 2021. godine, na kojima se potkrala pogreška u slučaju Švedske.

> Objavljene tablice s mjerama u Hrvatskoj i drugim zemljama EU, pogledajte usporedbe

Pozivajući se na Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), koronavirus.hr navodi kako je nošenje maski u Švedskoj obavezno u javnom prijevozu i skučenim prostorima, no ta informacija nije točna.

Švedski Zavod za javno zdravstvo: Ne preporučuje se opća upotreba maski u javnosti

Iako je nakon višemjesečnog opiranja švedski Zavod javno zdravstvo 7. siječnja ove godine napokon preporučio nošenje maski u javnom prijevozu od 7 do 9 i od 16 do 18 sati, maske u Švedskoj i dalje nisu obavezne niti postoji ikakva sankcija za osobe koje ne žele nositi maske u preporučeno vrijeme.

Švedskim je građanima prepušteno na volju hoće li slijediti preporuku, što je ECDC vrlo precizno naznačio na svojoj web stranici, a tamošnji Zavod za javno zdravstvo u svojim epidemiološkim smjernicama praktički obeshrabruje Šveđane da nose maske: "Ne preporučuje se opća uporaba maski u javnosti. Znanstvena podloga korištenja maski u suzbijanju širenja covida-19 u cjelini je slaba, za razliku od drugih mjera, kao što je držanje distance i ostajanje kod kuće i na najmanji simptom bolesti. Međutim, postoje situacije u kojima maske mogu biti korisne. Uz pravilno korištenje, jednokratne maske mogu smanjiti rizik od širenja infekcije u situacijama kad je neizbježan bliski kontakt u zatvorenim prostorima na duže vrijeme."

Švedska i Bjelorusija jedine europske zemlje u kojima maske nisu obavezne ni općenito preporučene

Gotovo godinu dana od početka pandemije Švedska i Bjelorusija jedine su europske zemlje u kojima maske nisu ni obavezne ni općenito preporučene. Švedska, uz to, ni u jednom trenutku nije zatvarala ugostiteljske objekte i teretane, kao ni prekidala redovnu nastavu u osnovnim školama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.