Korolija Marinić: Ostavljamo zdrav bolnički sustav, očekujemo dobre rezultate novog ministra

Foto: Index

REZULTATI poslovanja za 2015. godinu pokazuju da ostavljamo zdrav bolnički sustav koji ne stvara nove obveze i koji pruža više usluga pacijentima, izjavio je pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić i izrazio nadu da će novi ministar zdravlja Dario Nakić nastaviti projekte dosadašnje Vlade i provedbu Nacionalnog plana bolnica.

"Očekujemo najbolje, ako se radi o Nakiću, on ima određeno upravljačko iskustvo, u pravoj je životnoj dobi, očekujemo dobru suradnju i dobre rezultate", rekao je Korolija.

Govoreći o poslovanju bolničkog sustava u 2015. godini Korolija je ocijenio kako je ostvaren cilj da bolnički sustav više ne stvara nove dugove, a HZZO smanjuje troškove i počinje vraćati stare dugove.

Ističe kako su 22 bolnice od njih 33 koje su obuhvaćene Nacionalnim planom bolnica poslovale pozitivno, te su ostvarile 218 milijuna kuna prihoda u odnosu na rashode. Bilo je to, naglasio je Korolija, moguće ponajprije zato što su bolnice više radile i za svaku obavljenu uslugu bile plaćene, zahvaljujući novom sustavu plaćanja prema izvršenoj usluzi.

Među njima su KBC Zagreb, KBC Rijeka, KBC Osijek, KB Merkur, Klinika za dječje bolesti Zagreb, Klinika u Lovranu, KB Sveti Duh, OB Varaždin, OB Zadar, OB Pula, OB Karlovac, OB Požega, OB Čakovec itd.

Smanjen broj dana liječenja

Podaci pokazuju da su bolnice lani pružile 1,2 milijuna kuna usluga, a istodobno je iz primarne zaštite u bolnice upućen milijun pacijenata manje. Broj pacijenata povećan je za 10 posto, dok je za 8 posto smanjen broj dana liječenja.


Broj slučajeva u specijalističko-konzilijarnoj zaštiti povećan je za 46 posto, a najveći pomak ostvaren je u dnevnim bolnicama, u kojima je u prosincu 2015. obrađeno 27 posto pacijenata više nego početkom godine.

Dosadašnja zdravstvena administracija posebno ističe kako je u protekloj godini u sustavu zaposleno 450 liječnika i 800 medicinskih sestara.

Povećan broj usluga

Bolnice su također, rečeno je, iz vlastitih prihoda na kraju 2015. uspjele smanjiti svoje dospjele dugove za ukupno 266 milijuna kuna.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tatjana Prenđa Trupec izvijestila je kako je bolnicama u 2015. uplaćeno 9 milijardi kuna. Po prvi puta su 20 posto sredstava dobile po izvršenju usluga i 5 posto za kvalitetu i učinkovitost, što je dovelo do smanjenja listi čekanja i povećanog broja usluga.

Ipak, dospjele obveze sustava na kraju godine su iznosile 2,5 milijardi kuna (za obveze starije do 60 dana). Pritom Prenđa Turpec napominje da je  iz državnog proračuna uplaćeno pola iznosa ( 2,4 milijarde kuna) za posebne skupine osiguranika, iako ukupno ta obveza iznosi 4,8 milijardi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.