Kod Dubrovnika postavljena bista vatrogasca koji je poginuo gaseći požar

Foto: Grad Dubrovnik

Mramorna bista vatrogasca Gorana Komlenca, tragično stradalog prije dvije godine prilikom gašenja požara na području Orašca, otkrivena je danas u parku ispred Osnovne škole Antuna Masle u Orašcu.

Vatrogasac Komlenac je tragično stradao 31. srpnja 2022., u akciji gašenja požara, a bistu su prilikom kratkog svečanog programa, otkrila dvojica mladih vatrogasaca.

Inicijatori su Grad Dubrovnik i Amaterskom športsko društvo Lopud, a svečanosti su, uz suprugu Ivu Komlenac i obitelj, nazočili i dubrovački gradonačelnik Mato Franković te brojni kolege vatrogasci i prijatelji, priopćeno je iz Grada Dubrovnika.

''Danas je Goranov rođendan i drago mi je da upravo ovdje u vrtu škole koju je i on pohađao slavimo njegov herojski čin, a ova će bista ostati kao trajan spomenik tog herojstva. Osim kulture sjećanja, ovaj spomenik njeguje i kulturu požrtvovnosti čovjeka koji je dao sebe za drugog, a to je ono što vatrogasci svakodnevno rade", rekao je dubrovački gradonačelnik Franković.

Poginuo u 41. godini

Autor mramorne biste je akademski kipar s Brača Lovre Jakšić.

Goran Komlenac rođen je u Pakracu, a s obitelji se preselio u majčino rodno mjesto, Orašac, gdje završava osnovnu školu. Kao dječak postaje aktivni član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orašac, a 2001. postaje članom Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci, gdje je bio u neprekidnoj službi više od 21 godinu.

Tragično je stradao na dužnosti, u 41. godini života, gaseći šumski požar na području mjesta Ljubač, poviše Orašca, 31. srpnja 2022. Njemu u spomen započela je organizacija memorijalne vatrogasne trkačke utrke s humanitarnim karakterom, a na mjestu pogibelji podignut je spomenik Trag svjetla, navodi se u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.