Klemm dobio Zrće, a njegova bivša glasnogovornica Vijeće na koje su marširali šatoraši

Foto: Pixsell/Borna Filić/Marko Lukunić

VOĐA šatoraša Josip Klemm dobio je koncesiju na plažu Zrće, a njegovu bivšu glasnogovornicu Anitu Malenicu Plenkovićeva vlada imenovala je u Vijeće za elektroničke medije. Riječ je o tijelu protiv kojeg su svojedobno zbog sankcija televiziji Z1 prosvjedovali šatoraši i njihovi simpatizeri.

>> Šatoraši blokirali Savsku, vikali "Za dom spremni": Na prosvjedu protiv gašenja Z1 preko 5.000 ljudi

>> Zna se čemu služe silovane žene - za Bujančeve poremećene performanse i HDZ-ove svečane sjednice


>> Vođa šatoraša novi je gazda na Zrću, pobijedio je i Todorića


Vladinu odluku mora još ovaj tjedan, prije ljetne stanke, potvrditi Sabor. Popunjavanju se mjesta nakon što je bivša šefica VEM-a Mirjana Rakić dala ostavku, dok je trima članovima istekao mandat. U njihove prazne fotelje, na plaće od 14.000 pa sve do 18.000 kuna, treba sada zasjesti nova ekipa. Među njima je i Anita Malenica, dugogodišnja politička novinarka Slobodne Dalmacije i Večernjeg lista koja je nekoliko godina radila kao direktorica korporativnih komunikacija tvrtke Klemm Security.

Malenica o govoru mržnje: Opačić nije tužila Rojsa, nego mene

Jedan od članova Odbora za medije, SDP-ov Damir Tomić, upozorio je nedavno kako je Anitu Malenicu HND osudio zbog govora mržnje i smatra da je neprimjereno da ona sada u Vijeću regulira rad drugih medija. Ona mu je preko Facebooka poručila: "Milanka Opačić se uvrijedila jer ju je (Rojs) prozvao da je bila tajnica Jovanu Raškoviću, čelniku Srpske demokratske stranke. Milanka Opačić nije tužila Rojsa nego mene Sudu časti novinarskog društva, čija predsjednica je u to doba bila Sanja Modrić. To je cijela istina, a ostalo su podmetanja".

Pronašli smo odluku Vijeća časti iz 2001. godine koje je zbog širenja nacionalne mržnje i iznošenja neistina upozorilo Slobodnu Dalmaciju i novinarku Anitu Malenicu da su teško povrijedili novinarski kodeks časti.

Postupak je proveden na zahtjev Milanke Opačić koju ju Rojs u članku s naslovom "Za Hrvatsku sam bio spreman i travu pasti" verbalno "iscipelario" kao "četnikušu" a novinarka ga nije ni upitala ima li ikakve dokaze za silne laži koje je izgovorio. Nije Milanka Opačić bila jedina kojoj je umirovljeni general brojao krvna zrnca i izmišljao biografiju, nego jedina koja se usudila reagirati, iako samo preko HND-a.

Rojs: Stazić je četnik, Opačić je radila za Jovana Raškovića, trećina zastupnika srpski zetovi


Ipak treba napomenuti da se Anita Malenica usprotivila kvalifikaciji da je Nenad Stazić četnik, istaknuvši da je 1991. bio urednik na Hrvatskom radiju, na što joj je Rojs uzvratio: "To me ne zanima, neka pokaže rov u kojemu je bio. Isto tako, upozoravam, jedna trećina naših zastupnika ili su Srbi, ili su srpski zetovi ili nevjeste, ili su Udba i KOS". To dovoljno govori o hrvatskim zastupnicima, ali i mainstream medijima koji su deset godina nakon Domovinskog rata uredno prenosili izmišljotine obavještajnog podzemlja.

Vijeće je Aniti Malenici zamjerilo što tijekom intervjua nije imala nikakav odmak.
 
"Sugovornik Ljubo Ćesić Rojs iznio je teške uvrede na račun raznih osoba. Primjerice: Vesna Pusić je orjunašica, Stazićevi su bili na strani četnika (Nenad Stazić, saborski zastupnik), Račan želi da se u Beogradu opet uspostavi centrala, vlast zapošljava Srbe, a Hrvati gube radna mjesta i tako dalje.

Nadalje, u intervjuu se iznose neistine. Primjerice: Milanka Opačić bila je tajnica Jovana Raškovića, dio zastupnika radi za UDBU i KOS itd. Intervju je izravan napad na ustavne vrednote hrvatskog društva. Na nekoliko mjesta se proziva da su mnogi zastupnici Sabora ili sami Srbi, ili su Srbi njihovi muževi i žene. Opačić ima pravo kad tvrdi da se na taj način širi nacionalna mržnja između hrvatskih građana. U uvodu intervjua novinarka predstavlja Česića Rojsa kao "zvijezdu zasjedanja", a tijekom intervjua ne pokazuje nikakav odmak od toga što on govori", zaključilo je Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva.

Rakić zabranila Z1 pa dobila četničku kapu

Prošli sastav Vijeća za elektroničke medije i Mirjana Rakić ostat će upamćeni po odluci da se na tri dana ugasi Z1 televizija zbog govora mržnje Marka Juriča. To je izazvalo prosvjed pet tisuća ljudi, predvođenih šatorašima i Velimirom Bujancem koji su iz Savske ulice nosili maketu Mirjane Rakić u partizanskoj uniformi, vrijeđajući je i uzvikujući ustaške pozdrave pred njezinim uredom u Jukićevoj, da bi je na kraju u mučnoj predstavi darivali četničkom kapom. Nekoliko mjeseci kasnije  tadašnji ministar Zlatko Hasanbegović odbio je podržati izvješće VEM-a, nakon čega je Mirjana Rakić odlučila podnijeti ostavku.

S obzirom na to da se Anita Malenica nakon direktorske pozicije kod Klemma vratila u novinarstvo baš na televiziju Z1, šatoraši i svi prosvjednici skupa podrške Z1 mogu biti zadovoljni kadrovskim odabirom Nine Obuljen i Andreja Plenkovića. Ne samo da Mirjana Rakić odlazi, nego će novinarka njihove omiljene TV kuće zasjesti u ovu, njima dosad omraženu instituciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.