Kina najavila smanjenje broja smrtnih kazni

PREMA najavama vrhovnih kineskih sudskih dužnosnika, Kina će smanjiti broj smrtnih kazni na "iznimno mali broj". Kako prenosi CNN, potpredsjednik vrhovnog suda, Zhang Jun, rekao je da će sud u budućnosti izricati više presuda za takozvane suspendirane smrti.

Samo gnusne zločine

Naime, prije dvije je godine Kina spomenutom sudu dala moć da ponovno preispituje slučajeve od nižih sudova, što je već dovelo do nekoliko egzekucija. Podsjetimo, Kina pogubljuje više ljudi nego ijedna druga zemlja na svijetu. No, prema najavama Zhanga, i to će se sada promijeniti. Zakonodavstvo će se poboljšati ukoliko se smanji broj smrtnih presuda, smatra Zhang i najavljuje da će sud od sada pooštriti restrikciju korištenja smrtne kazne.

"Budući da je nemoguće da zemlja ukine smrtnu kaznu pod sadašnjim okolnostima i uvjetima socijalnog osiguranja, smatram to važnim pokušajem strogog kontroliranja primjene kazne od strane pravosudnih organa", rekao je Zhang.

Iako Kina ne objavljuje broj pogubljenih, Amnesty International je doznao da prošle godine u toj zemlji pogubljeno 1,718 ljudi, odnosno 72 posto od ukupnog broja pogubljenih u svijetu. Zhang je komentirao da pogubljuju samo one koji su počinili "ekstremno ozbiljne i gnusne zločine koji su odveli u grob socijalne posljedice".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.