KFOR ponovno pokušao maknuti barikade na sjeveru Kosova, Srbi ih spriječili

KFOR je ponovno sinoć pokušao ukloniti barikade i deblokirati ceste preko Zupča i Jagnjenice u općini Zubin potok prema prijelazu Barnjak na sjeveru Kosova.

Za razliku od pokušaja uklanjanja tih barikada u noći sa srijede na četvrtak, ove noći nije bilo incidenata niti sukoba između Srba na barikadama i vojnika, kao niti bacanja suzavca, pišu srpski mediji. KFOR se ovaj puta zadovoljio samo sa upozorenjem okupljenim ljudima da napuste barikade te su samo prijetili silom.

Srbi spriječili uklanjanje barikada

No, okupljeni Srbi su rekli da će tamo stajati sve dok se ne postigne dogovor sa okupljenim snagama. Predsjednik općine Zubin potok Slaviša Ristić je kazao da će međunarodne snage imati slobodu kretanja na sjeveru Kosova samo ako na terenu potvrde statusnu neutralnost.

"Ovo se može riješiti na jednostavan način. Otvorit ćemo prostor za slobodno kretanje svih, ako KFOR i Euleks kažu da više neće prevozi kosovske policajce i carinike i ako vrate te ljude sa prijelaza", kazao je Ristić na barikadi u Jagnjenici gdje je jutros oko 2 sata spriječen pokušaj KFOR-a da ukloni barikadu prema Barnjaku.

Međunarodne snage u Jagnjenici i Zupču su se jutros povukle u svoje konvoje. Kod barikada i balvana se okupio veći broj Srba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.