Kaznena prijava protiv Bandića

PREDSJEDNIK Općinskog suda u Zagrebu Đuro Sessa danas je, zajedno s ogrankom Udruge hrvatskih sudaca tog suda, podnio kaznenu prijavu protiv zamjenika zagrebačke gradonačelnice Milana Bandića, tajnika Poglavarstva Vidoja Buluma i neimenovanih članova Poglavarstva koji su glasali za objavljivanje oglasa "Istina je!" u dnevnom tisku.

Predsjednik Općinskog suda u Zagrebu u priopćenju navodi kako su povod kaznenoj prijavi plaćeni oglas odnosno učestali i nedopustivi napadi na sutkinju tog suda Nives Radišić i sam sud vezani uz "aferu Zagrepčanka".

Objavljivanje oglasa "Istina je" s informacijama o kupnji nekretnina "Zagrepčanke" od strane Grada, na Bandićev su prijedlog na sjednici 7. svibnja podržali SDP-ovi članovi zagrebačkog Gradskog poglavarstva, a samo je gradonačelnica Vlasta Pavić bila suzdržana. Svi članovi poglavarstva iz HNS-a su bili protiv.

Sessa u obrazloženju navodi kako su u tom oglasu, za vrijeme trajanja postupka, prije nego što je postupak pravomoćno okončan, u sredstvima javnog priopćavanja iznijeli svoje mišljenje o tome kako bi u tom konkretnom slučaju sutkinja Nives Radišić i suci županijskog suda u Zagrebu trebali postupati i kakve odluke donositi.

Time su, navodi, počinili kazneno djelo protiv slobode i prava čovjeka i građanina - zlostavljanje u obavljanju službe ili javne ovlasti i kazneno djelo protiv pravosuđa.

Grad Zagreb je u travnju 2001. na javnoj dražbi, koristeći pravo prvokupa i uz suglasnost Državnog odvjetništva, za 15 milijuna eura kupio opterećene nekretnine Zagrepčanke u stečaju u Heinzlovoj ulici. Nedavnom nepravomoćnom odlukom Općinskog suda, vinkovačkoj tvrtki "Krma", sada također u stečaju, temeljem zahtijeva iz 1997. dopušten je upis nad tim nekretninama, zbog čega je Grad uložio žalbu.

Na sjednici Gradskog poglavarstva na kojoj je odlučeno o objavljivanju oglasa, Bandić je rekao kako će se Grad Zagreb svim pravnim sredstvima boriti da se nekretnina (Zagrepčanke) upiše u gruntovnicu što još nije učinjeno zbog, kako je ocijenio "teških propusta sudaca općinskog suda u Zagrebu".

Oni su, ustvrdio je, "omogućili da fantomska tvrornica stočne hrane Krma iz Vinkovacca postane nepravomoćan gruntovni vlasnik nekretnina koju je od države kupio Grad Zagreb".

Bandić bez komentara

Zamjenik zagrebačke gradonačelnice Milan Bandić izjavio je danas kako zasada nema komentara na kaznenu prijavu protiv njega, tajnika Poglavarstva Vidoja Buluma i neimenovanih članova Poglavarstva koju je zbog objavljivanja oglasa "Istina je!" (vezano za aferu "Zagrepčanka") protiv njih podnio predsjednik Općinskog suda u Zagrebu Đuro Sessa, zajedno s ogrankom Udruge hrvatskih sudaca tog suda.

"Za sada nemam komentara", izjavio je Hini Milan Bandić, napominjući da govori u svoje ime.

Sessa i ostali suci smatraju da je taj oglas objavljen u "namjeri da uvrijede suca općinskog suda u Zagrebu....", te da su njegovim objavljivanjem, dok sudski postupak nije okončan, počinili kazneno djelo protiv slobode i prava čovjeka i građanina - zlostavljanje u obavljanju službe ili javne ovlasti i kazneno djelo protiv pravosuđa.

Ni tajnik Poglavarstva Vidoje Bulum, kako se navodi iz Gradskog ureda za odnose s javnošću, još nema komentara na tu kaznenu prijavu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.