Kardinala optuženog za pedofiliju skandali prate već desetljećima

Foto: FAH

PODIZANJEM optužnice za australskog kardinala i vatikanskog ministra financija Georgea Pella, Sveta stolica našla se usred možda i najvećeg pedofilskog skandala dosad. Pell je, naime, najviši dužnosnik Katoličke Crkve koji je službeno optužen za seksualno zlostavljanje djece.

>>Treći čovjek Crkve optužen za seksualno zlostavljanje djece, prije dvije godine vodio je misu u Zagrebu

Papa Franjo, koji se prethodno zarekao na nultu toleranciju na pedofiliju u Crkvi, dao je kardinalu Pellu dopust za vrijeme sudskog procesa u Australiji. Pellov odlazak, iako privremen, mogao bi imati utjecaja i na reformu vatikanskih financija koju je predvodio.

Optuženi kardinal napada medije zbog blaćenja

Pell se u australskoj saveznoj državi Victoria, gdje je služio kao župnik u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, sada "suočava s višestrukim optužbama o "povijesnim seksualnim kaznenim djelima" od strane više tužitelja. Pell se mora pojaviti pred sudom u Melbourneu 18. srpnja. Australska policija nije otkrila detalje o kaznenim djelima za koje je optužen, kao ni o dobi navodnih žrtava ili točnom vremenu kada je zlostavljanje počinjeno.

Pell je napao medije zbog "upornog blaćenja njegovog karaktera" i naveo kako želi "očistiti svoje ime i potom se vratiti svom poslu u Rimu". Ponovio je kako je nevin te da mu je "sama ideja seksualnog zlostavljanja odvratna." Prošle godine, kada je australska policija objavila da istražuje Pella zbog sumnje na seksualno zlostavljanje djece, papa Franjo je stao u njegovu obranu. "To je u rukama pravosuđa i ne možete suditi prije samog pravosuđa... A kad pravosuđe kaže svoje, i ja ću reći svoje", poručio je papa medijima.

Međutim, skandal je tim veći što je ovaj kardinal prošle godine svjedočio pred australskim državnim povjerenstvom o institucionalnom seksualnom zlostavljanju djece. Tada je priznao kako je Crkva napravila "katastrofalne" pogreške svojim odbijanjem da uvaži svjedočanstva zlostavljane djece, premještanjem svećenika pedofila iz jedne župe u drugu umjesto da ih  izbaci iz Crkve te pretjeranim oslanjanjem na konzultacije sa svećenicima pri rješavanju problema. Pell je tada odbio doći u Australiju na svjedočenje, pravdajući se bolešću. Umjesto toga je svjedočio iz Rima, a nedugo nakon toga otkriveno je da je i sam osumnjičen.

1993. stao uz svećenika kojem se sudilo za zlostavljanje

No Pellova povezanost s pedofilskim skandalima seže više od dva desetljeća unatrag. Kako javlja Washington Post, Pell je 1993., u vrijeme kad je bio pomoćni biskup u Melbourneu, zgrozio javnost prateći australskog svećenika Geralda Ridsdalea na suđenje zbog seksualnog zlostavljanja dječaka u njegovoj župi. Kako je sam kasnije priznao, bio je uz Ridsdalea jer su se on i njegovi nadređeni nadali da će njegova prisutnost ublažiti presudu. Pell i Ridsdale godinama su zajedno služili u gradu Ballaratu u Victoriji. Borci za prava žrtava svećeničke pedofilije Pellovu "hladnokrvnost i prezir" prema optužbama.

Ridsdale je priznao krivicu i osuđen je, a uskoro su i Pella mediji počeli optuživati da je prikrivao izvješća o seksualnom zlostavljanju od strane australskih svećenika - ali i da je sam zlostavljao djecu. Kako sada vidimo, bilo je potrebno više od dvadeset godina da optužbe s novinskih stranica stignu do suda.

"Sramotni" otpor Crkve suočavanju sa svećenicima pedofilima

Crkvu se nalazi u globalnom skandalu sa svećenićkom pedofilijom od 2002. kada je otkriveno da su biskupi u Bostonu u SAD-u redovito premještali svećenike zlostavljače u nove župe umjesto da ih razriješe dužnosti te tako prikrivali zločine. Nakon toga, tisuće slučajeva počele su se poput klupka odmatati diljem svijeta, kako se sve više žrtava, od kojih su neke zlostavljane desetljećima ranije, ohrabrilo da iziđu u javnost s optužbama. Skandali su bili katastrofalni za reputaciju Crkve, koja je bila primorana platiti više od dvije milijarde $ odštete žrtvama.

"Vjerujem da će optužbe protiv Pella biti zapanjujući za Vatikan i za samog papu", ocijenio je američki svećenik Thomas Doyle čije je izvješće o pedofiliji u Crkvi dovelo do otkrića njenog prikrivanja. No upitno je koliko se crkvena politika otad promijenila. Marie Collins, najviša necrkvena članica papinskog povjerenstva o zlostavljanju, dala je ostavku ove godine, frustrirana "sramotnim" otporom promjenama unutar Vatikana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.