Karadžić: Premijer Valentić u Iranu dogovarao rakete za muslimane

HAŠKI optuženik Radovan Karadžić danas je tražio od suda da zatraži od Hrvatske dokumente o posjetu bivšeg premijera Nikice Valentića Iranu zato što je on pregovarao o dopremi oružja muslimanima u BiH.

Karadžić je zahvalio našoj zemlji zbog toga što je iskazala dobru volju i poslala mu 15 dokumenata. "RH je jedna od najvažnijih zemalja koja je, bilo pod pritiskom SAD-a, bilo iz želje da pomogne muslimanima, bila nezaobilazna u svim transportima oružja, streljiva i vojne opreme za muslimane", kazao je danas u haškoj sudnici Karadžić.

Hrvatska će dati još dokumenata

On je za potrebe svoje obrane od mnogih zemalja zatražio dokumente koji bi trebali dokazati kako su se naoružavali Bošnjaci u BiH. Hrvatski veleposlanik u Nizozemskoj Joško Paro rekao je u sudnici da će Hrvatska isporučiti još dokumenata koje ima, pod uvjetom da zahtjevi budu konkretniji.

Karadžić je ustvrdio kako je naša zemlja u nekoliko navrata postupila odgovorno te je tijekom rata tražila od SAD-a vojnu inspekciju oružja za koje je sumnjala da je kemijsko, a išlo je prema muslimanskoj Armiji. Uglavnom su to bile isporuke raketa dugog dometa. Po riječima haškog optuženika, inspekciju je odobrio Richard Holbrooke te smatra kako nije moguće da Hrvatska nema taj dokument. Karadžić je dodao kako su te rakete vjerojatno upotrijebljene i protiv Hrvata.

Druge države dokumente ne daju

Slične dokumente je Karadžić tražio i od Njemačke, Francuske i Irana koji su uglavnom rekli kako ti dokumenti nisu relevantni za predmet ili ne postoje, a neke su zemlje tvrdile da bi njihovo objavljivanje ugrozilo nacionalnu sigurnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.