POGLEDAJTE UPUTE Objavljujemo kako vlada naštimava pitanja za premijera i ministre

Foto: Hina, Index

AKTUALNO prijepodne jedan je od mehanizama parlamentarne kontrole izvršne vlasti u kojem zastupnici postavljaju pitanja premijeru i članovima vlade. U pravilu vladajući zastupnici, za razliku od opozicije, ministrima postavljaju nimalo neugodna pitanja koja ovi spremno dočekaju kako bi hvalili dosege vlasti.

Iako se u takvim slučajevima očito radi o dogovorenim pitanja stranačkih i koalicijskih prijatelja, dosad nitko nije objavio kako ona nastaju. Index je u posjedu dopisa koji pokazuje kako aktualna vlada službeno naručuje pitanja za svoje ministre koje će poslušni stranački vojnici u saboru samo pročitati.

Ljubazno vas molim pošaljite pitanja koje vaš ministar želi...

Na adrese ministarstava poslan je dopis u kojem se traži da se uoči sljedećeg aktualca koji će se održati 17. siječnja pošalju naručena pitanja za ministre, kao i odgovori, kako bi se očito zastupnik koji postavlja naručeno pitanje na vrijeme stigao pripremiti i za ulizički komentar nakon ministrova odgovora.



Od ministarstava također traže pripreme za premijera o negativnim temama iz njihova resora kao i pet najboljih stvari koje su napravljene u mandatu. U dopisu koji potpisuje zamjenica predstojnika ureda premijera Tena Mišetić prilično je komičan element podcrtana riječ "želi", (1 pitanje koje vaš ministar želi da ga se pita), što nagovještava sumnju da premijerov ured ne vjeruje u kapacitet svojih ljudi po ministarstvima, jer im se naglašava da ne smiju postavili preteško pitanje za svog ministra.

Ne samo to, nego je očito i za nekog u vladi formatiranje teksta pretežak posao pa unaprijed propisuju font materijala koji služe za brifiranje premijera (Times New Roman, veličina 14, prored 1.15). Komentar ovog dopisa zatražili smo u vladi i objavit ćemo ga čim ga dobijemo.

Jasno je da su i Plenkovićevi prethodnici naručivali "revijalna" pitanja, no ovo je prvi put da javnost ima uvid u dopis iz čijeg je sadržaja jasno da vladajući HDZ izigrava smisao demokratske procedure, a svoje zastupnike pretvara u lutke na koncu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.