Kako su tri Plenkovićeva čovjeka od njega napravila budalu

Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL

PROŠLO je mjesec dana od sastanka na kojem je vladajuća većina raspravljala o aferi u Ini. U svom govoru Andrej Plenković je često spominjao pojam "odgovornost", a odgovornost članova Uprave Ine je bio glavna tema.

"Zatražit ćemo odgovornost svih članova Uprave Ine", sukus je Plenkovićevog govora, a upravo je ta rečenica odabrana kao naslov prenošenja govora na službenim stranicama vlade Republike Hrvatske. ''Ovo je stvar oko koje se odgovornost treba staviti u prvi plan. Ono što činimo, činimo odgovorno, ozbiljno i adekvatno", rekao je Plenković.

"Ovaj slučaj pokazuje da je model upravljanja Inom loš i to iz nekoliko razloga: prvo je što ta lista ovlasti za dopušteno odobrenje na određeni način izbjegava u pojedinim situacijama nadležnosti koje bi u nekom drugom trgovačkom društvu imali članovi uprave toga društva. Neovisno o tome, to ne oslobađa odgovornosti one koji su članovi uprave da im se u njihovoj hijerarhiji dogodi ovakav slučaj u kojem četvrta razina upravljanja ima ovlast za potpisivanje ovakvih ugovora, štetnih za Inu i državu", ustvrdio je 31. kolovoza Plenković i najavio da će zatražiti odgovornost svih članova Uprave Ine.

Hrvatski članovi izignorirali Plenkovića

Ipak, jedini koji su se odazvali na Plenkovićeve vapaje za odgovornošću su mađarski članovi Uprave Ine, Jozsef Simola i Ferenc Horvath. Oni su 16. rujna odgovorno podnijeli ostavke, a nekoliko dana prije njih je to učinio predsjednik Uprave Sándor Fasimon, također MOL-ov čovjek.

"Smatram da je to ispravan potez, očekujem da i svi ostali članovi Uprave podnesu ostavke jer ono što se dogodilo je evidentno propust Uprave Ine", rekao je predsjednik sabora Goran Jandroković nakon sjednice saborskog predsjedništva 7. rujna, isti dan kada je predsjednik Uprave podnio ostavku.

"Pozicija vlade je jasna, premijer je jasno rekao da traži odgovornost svih članova Uprave, bilo da dolaze s hrvatske ili mađarske strane. Očekujem da to naprave, to je stav vlade i to je stav hrvatske javnosti, da moraju preuzeti odgovornost za ono što se dogodilo", naglasio je Jandroković.

Horváth i Simola bili su članovi Uprave Ine od 1. veljače 2021. godine., a Fasimon predsjednik od 2018. "...kao odgovoran čelnik tvrtke moram snositi moralnu obvezu za cijelu Inu. Samim time, ispravna stvar koju sada mogu učiniti jest ponuditi ostavku", rekao je Fasimon u svom priopćenju.

Plenković bijesan, on ih je i postavio u Upravu Ine

Hrvatski članovi Uprave, koje je na te pozicije postavila upravo Plenkovićeva vlada, nisu osjećali moralnu obvezu i odgovornost da podnesu ostavke. Jedan od njih je Niko Dalić, suprug Martine Dalić, koji je u Upravi Ine od 2011. Tada ga je postavila vlada Jadranke Kosor, a jedini je od starih članova Uprave iz hrvatske kvote koje je Plenković 2020. ostavio na toj poziciji. Očito se radi o HDZ-ovom čovjeku od povjerenja.

Druga dva hrvatska člana su Barbara Dorić i Darko Markotić, imenovani 31. ožujka 2020. na prijedlog Plenkovićeve vlade na mandat od pet godina. Markotić je dugogodišnji Inin kadar, a Barbara Dorić je u Upravu Ine došla s mjesta direktorice LNG-ja.

Unatoč tome što je premijer Plenković zatražio da sami daju ostavku još 31. kolovoza, hrvatski članovi su poziv ignorirali. "Osjećam se bijesno. Ja sam toliko da ne kažem čega pojeo u ovih šest godina, a mahom tuđih. Toga mi je dovde ako hoćete da do kraja budemo iskreni", zavapio je Plenković nakon sjednice užeg kabineta vlade.

Lijepo su zarađivali od funkcije koju im je omogućio Plenković

Gostujući u Dnevniku Nove TV 9. rujna, ministar Filipović je izjavio kako je jasno da Uprava Ine ne uživa povjerenje premijera Plenkovića i da ih je vlada jasno pozvala da podnesu ostavke. "Uprava više ne uživa povjerenje. Prema tome, predsjednik Uprave Ine je podnio ostavku, očekujemo promjenu cijele Uprave", rekao je.

"Sigurno u ovome trenutku otpremnine nisu nešto što zvuči dobro. Međutim, oni imaju ugovore koje imaju", natuknuo je vjerojatni razlog odbijanja podnošenja ostavke hrvatskih članova.

Prema javnim podacima same Ine, Niko Dalić je 2021. ostvario bruto 2.036.825 kuna primitaka na temelju funkcije u Ini, Darko Markotić 1.305.950 kuna, a Barbara Dorić 1.328.011 kuna. Prosječni zaposlenik Ine je te godine primio 186.532 kune bruto ili 15.544 kune mjesečno.

U 2020. je Ina ostvarila gubitak od 933 milijuna kuna, pa su i primici članova Uprave, kojima je dio plaće varijabilan i ovisi o poslovnim rezultatima, bili manji. Niko Dalić je te godine primio 939.258 kuna bruto, Darko Markotić 606.869 kuna, Barbara Dorić 607.093 kune.

Iznosi otpremnina prema ugovorima su poslovna tajna, ali se s obzirom na poslovnu praksu spekulira da bi Darko Markotić i Barbara Dorić mogli dobiti otpremninu od 1.5 milijuna kuna, a Niko Dalić i do 3 milijuna kuna jer je u Ini više od 35 godina, od čega 20 godina na visokim funkcijama. Da su sami podnijeli ostavke, ostali bi bez prava na otpremnine.

Nastavak ignoriranja Plenkovićevih zahtjeva, Filipović prijeti

16. rujna, isti dan kada su mađarski članovi Uprave dali ostavke, ministar Filipović opet gostuje u Dnevniku Nove TV. Glavna tema je bila što će se dogoditi s hrvatskim članovima Uprave, koji do tada još nisu bili podnijeli ostavke.

"Što se tiče hrvatskih članova Uprave Ine, oni će u srijedu na sjednici Nadzornog odbora biti razriješeni ako do tada sami ne daju ostavke", rekao je ministar. U tom trenutku je postalo jasno da oni ignoriraju Plenkovićeve pozive da daju ostavke pa je u nemoći Filipović morao prijetiti.

"Imaju vremena do srijede sami povući taj potez, a ako to ne naprave - u srijedu na sjednici NO-a bit će, prema odluci vlade, razriješeni. Srijeda je dan kad će na Nadzornom odboru biti donesene odluke."

Dodao da se čuo s članovima Uprave tih dana. "Čuli smo se ovih dana, razgovarao sam s njima, rekao sam im koje su dvije opcije. Ako do tada ne podnesu ostavke, njihova smjena", javno je zaprijetio.

Ali u srijedu se ništa nije dogodilo, a hrvatski članovi Uprave su razriješeni tek 29. rujna odlukom Nadzornog odbora, a prema prijedlogu vlade. "Svi su otišli, a danas su smijenjeni hrvatski članovi, bez otpremnina. Od novih članova očekuje se da predano rade na promjeni modela korporativnog upravljanja kako se ovakve stvari više ne bi ponovile, rekao je Filipović gostujući u Dnevniku HTV-a.

Plenković se pokazao kao impotentan, počinje bitka za otpremnine

Gotovo mjesec dana su imali hrvatski članovi da daju ostavke, ako ne već iz osjećaja odgovornosti, onda bar zbog moralne obveze, kao predsjednik Uprave Sándor Fasimon. Ali oni očigledno nemaju isti moralni kompas ili im je odgovornost prema vlastitim otpremninama jača od osjećaja moralne odgovornosti.

Ipak se radi o milijunskim iznosima, što bi pokolebalo svakoga. Također, mađarski članovi i predsjednik nisu imali pravo na otpremnine, što zasigurno "oslobađa" moralni kompas.

Na kraju svega se pokazala Plenkovićeva impotentnost jer nije mogao uvjeriti iste ljude koje je njegova vlada postavila da poslušaju njegov "prijedlog". Par milijuna kuna je jače od Plenkovićevih naredbi, što pokazuje da njegova moć leži isključivo u tome što s pozicije premijera i predsjednika HDZ-a kontrolira određene funkcije u državnim kompanijama i institucijama.

Iako je javnost uvjeravana kako postoji način da se hrvatski članovi Uprave razriješe dužnosti bez prava na otpremninu, postoji realna mogućnost da će oni tužiti Inu i osporavati tu odluku. Pokušat će dokazati da prema ugovorima imaju pravo na otpremninu, što bi ukupno Inu moglo koštati više od 5 milijuna kuna.

Moć Plenkovića i moć HDZ-a proizlaze iz kontrole gospodarstva Hrvatske, preko državnih institucija, državnih kompanija, koruptivnih dogovora i nepotizma. Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić su gotovo mjesec dana od njega radili budalu i pokazali svu impotentnost njegove vlasti.

Umjesto da slušaju "šefa", bore se za vlastite interese, tj. otpremnine. S par milijuna kuna se mogu osloboditi zagrljaja HDZ-ove koruptivne hobotnice koja je zarobila Hrvatsku. Oni su služenjem HDZ-u i Plenkoviću izvukli dovoljno, a sada imaju nekoliko milijuna razloga da otkažu poslušnost. Bitka za otpremnine počinje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.