Kako su Leki donirali Srebreno

VIJEST tome kako je Anđelko Leko najizdašniji prema HDZ-ovoj blagajni jer je poklonio 840 tisuća kuna, evocirala je uspomene nezavisnog saborskog zastupnika Dragutina Lesara koji je svojedobno Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu zbog sumnjivih okolnosti pod kojima je hotel Srebreno prodan zagrebačkoj tvrtki "HUP" u vlasništvu poduzetnika Anđelka Leke.

> Hotelijer Anđelko Leko najviše donirao HDZ sa 840 tisuća kuna

"Još 24. srpnja 2007. godine Državnom odvjetništvu RH podnio sam kaznenu prijavu protiv predsjednika i članova Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju zbog pogodovanja prodaje hotela 'Srebreno' određenom kupcu, nepoštivanja procedure prilikom javnog natječaja i nepoduzimanje određenih mjera od strane gore navedenih odgovornih osoba u svrhu zaštite državne imovine", piše Lesar na svom blogu podsjećajući kako je nekoliko dana nakon toga pozvan u USKOK da dodatno pojasni navode iz prijave te da im preda eventualne nove dokumente koje nisam priložio prijavi.

"I to bi bilo sve. Ne, oprostite, Andrija Hebrang me je nakon podnošenja tužbe javno optužio da sam tu prijavu podnio u 'predizborno vrijeme i iz predizbornih razloga' i najavio moj sudski progon", piše Lesar na svom blogu prilažući dijelove te prijave.

Kakva dopuna?

"Nakon provedenog javnog natječaja za prodaju poduzeća Hoteli Srebreno d.d. u prvoj polovici 2004. godine, javno pročitanih ponuda od strane 6 ponuđača dana 31.05.2004. Hrvatski fond za privatizaciju dana 28.08.2004. pozvao je ponuđače pismenim putem da dostave „poboljšane“ obvezujuće ponude. Već ta činjenica daje osnovanu sumnju da je u postupku prodaje bilo pogodovanja jednom ponuditelju", piše u kaznenoj prijavu u kojoj stoji i kako su svi ponuđači iz prvog kruga dostavili su 'dopunjene' obvezujuće ponude od kojih su neke u međuvremenu znatno poboljšane, o čemu su pisali i hrvatski mediji.

"Ukoliko se smatralo da pristigle ponude koje su otvorene na javnom natječaju ne zadovoljavaju natječaj, smatram da je trebalo natječaj poništiti i raspisati novi, a ne pozvati na 'poboljšanje' ponude", smatra Lesar ističući kako je poziv na "poboljšanje" ponude nakon što su one javno otvorene i pročitane nije u skladu s propisima HFP-a i podložno je manipulacijama određenim krugovima koji su na taj način protupravno stekli državnu imovinu.

Nije uložena ni lipa

"2004. godine Hrvatski fond za privatizaciju, na zatvorenoj sjednici Upravnog odbora prihvatio ponudu HUP-a Zagreb za kupnju 66,28 posto dubrovačkih hotela Srebreno po cijeni od 33,15 milijuna kuna, uz obvezu ulaganja 320 milijuna kuna u roku od tri godine od preuzimanja društva. Ova je ponuda, kako prenose mediji, ocijenjena najboljom od ukupno šest pristiglih", podsjeća Lesar.

U međuvremenu u Hotele Srebreno d.d. nije uložena niti lipa što je vidljivo iz trenutnog stanja objekata Hotela Srebreno d.d. Mediji su u nekoliko navrata izvještavali o tome, poglavito pred početak turističke sezone. Direktor HUP-a Zagreb d.d. g. Anđelko Leko, više je puta izjavio kako nije u mogućnosti izvršiti tražena ulaganja obzirom da nije uspio ishoditi građevinsku dozvolu, pri čemu je kao najveću prepreku naveo nepostojanje plana prostornog uređenja općine Župa Dubrovačka, na čijem su području Hoteli Srebreno.

Lokacijska dozvola, taman posla

"Činjenice govore suprotno. Leko, točnije HUP-Zagreb d.d. nije nikada ni zatražio izdavanje lokacijske dozvole, niti predložio postupak izmjene prostornog plana, što se može provjeriti u nadležnim državnim i lokalnim tijelima koja su za to zadužena. Nikakvom radnjom niti očitovanjem volje HUP-Zagreb d.d. nije pokazao najmanju namjeru da izvrši obveze preuzete prilikom kupovine dionica Hotela Srebreno d.d.",smatra Lesar koji tvrdi kako su uvjeti natječaja odnosno javnog poziva za preuzimanje Hotela Srebreno d.d., kao odlučujući uvjet za davanje suglasnosti na kupnju predviđali ulaganje u društvo u određenom vremenskom razdoblju od 3 godine, te zadržavanje zaposlenika i zapošljavanje novih, logično bi bilo pretpostaviti kako su isti ugrađeni u ugovor o prodaju dionica.

"Slijedom navedenog vjerujem da postoji osnovana sumnja da kupac nije izvršio obveze preuzete spomenutim Ugovorom. Ovu je tvrdnju moguće dokazati neposrednim uvidom u derutne i nefunkcionalne objekte Hotela Srebreno d.d.", zaključuje Lesar koji napominje kako Hrvatski fond za privatizaciju do današnjeg dana nije poduzeo nikakvu radnju da bi prisilio kupca na ispunjenje preuzetih obveza, niti je aktivirao neke od mehanizama koji su vrlo vjerojatno ugrađeni odnosno bi morali biti ugrađeni u predmetni Ugovor i kojim bi se aktivirala jamstva.

Prijava u ladici

"Na taj je način HUP-u Zagreb d.d. pribavljena protupravna imovinska korist na štetu Republike Hrvatske i Hotela Srebreno d.d. u iznosu većem od 350 milijuna kuna, ne računajući davanja i doprinose za postojeće zaposlenike, te nove koje su se obvezali zaposliti, čime su ostvarena bitna obilježja kaznenog djela iz čl. 292. i 337. Kaznenog zakona. Jednako tako propuštanjem dužnog nadzora čime je prouzročena oteža povreda prava drugoga kao i znatna imovinska šteta ostvarena su sva bitna obilježja kaznenog djela iz čl. 339", stoji u prijavi koju je danas ponovno objavio Lesar na svom blogu.

I.Ć.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.