Kako je nekadašnji Agrokorov direktor krenuo u rat protiv "prevaranata"

Foto: Hina, Dino Stanin/Pixsell

ZDRAVKO MARIĆ, ministar financija i bivši direktor u Agrokoru - firmi koja je najveća prevara u hrvatskoj povijesti - krenuo je u rat protiv ''prevaranata'' podizanjem troška plaće za vlasnike - direktore tvrtki na preko deset tisuća kuna. To će dovesti do zatvaranja 36 tisuća tvrtki i jednako toliko poslova, više nego što radi u njegovom bivšem Agrokoru za čije se spašavanje pisao poseban zakon.

I dio HDZ-a protiv Zakona

Marićev prijedlog Zakona o doprinosima koji će izbrisati 36 tisuća tvrtki i praktički onemogućiti pokretanje posla u Hrvatskoj toliko je sulud da su se protiv njega pobunili čak i HDZ-ovci. Kako neslužbeno doznajemo, njihova Zajednica poduzetnika i obrtnika, koju vodi Domagoj Ivan Milošević protivi se Marićevom prijedlogu Zakona.

Kako god na kraju završila priča oko ovog zakona, odustalo se od njega ili ne, šteta je već napravljena jer stalne izmjene propisa koje poslovanje nekome mogu uništiti preko noći stvaraju okruženje u kojem je nemoguće išta planirati pa se velik broj poduzetnika već sada raspituje o mogućnostima preseljenja posla u inozemstvo.

Da ni u Ministarstvu financija nisu sigurni što će biti s tim zakonom pokazuje odgovor na naš upit u kojem smo tražili da nam malo podrobnije objasne na koga se sve odnose te izmjene zakona, nakon što je Marić rekao da za ''poštene poduzetnike'' neće biti promjena.

''U tijeku je javno savjetovanje i nakon završetka javnog savjetovanja, a prije upućivanja u Vladinu proceduru bit će sve do kraja definirano", glasi odgovor koji smo dobili iz Ministarstva financija.

Plenković o ljetu i balunima

Premijer Plenković, koji u neugodnim situacijama ima običaj davati neobične izjave, poput one o ''atraktivnim požarima'', na pitanje o spornim izmjenama zakona spominjao je ljeto i balune.

"Dobro je, ljeto je. Svi su živahni, svi skaču na prvi balun. Polako. Imamo vremena, usuglasit ćemo. To što su koalicijski partneri, ne znači da misle isto kao mi. Imamo vremena da izbrusimo, usuglasimo tekstove. Ovo je rana faza", zaključio je Andrej Plenković.

Otvoreno pismo vladi ovih dana uputila je Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske u kojoj su izračunali da bi moglo doći do gašenja 36 tisuća tvrtki, jer jednostavno ne mogu skupiti prihode dovoljne za servisiranje Marićevih želja.

''... i onaj mikro poduzetnik koji ostvaruje godišnje do 120.000 kn (takvih je prema podacima Fine u 2017.g. bilo 36.000 !) morao bi plaćati doprinose na trenutnu osnovicu od 8.822,00 kn koja od naredne godine se povećava (prema objavljenim podacima DZS-a na 9.271,90 kn !) a to je za te mikro poduzetnike nemoguće iz ostvarenih prihoda ispuniti (ne uzimajući u obzir i ostale troškove). To znači masovno zatvaranje tvrtki ili blokade računa tvrtki.

Jednostavnom računicom vidljivo je da bi tvrtka mogla ispuniti navedene kriterije potrebno je minimalno cca 360.000 kn prihoda godišnje, što bi značilo da se ovim potezom brišu sve tvrtke 'mali porezni obveznici' van sustava PDV-a obzirom ne bi mogli ispuniti svoje zakonske obveze'', stoji u pismu Inicijative profesionalnih računovođa.

Da Marićev prijedlog zakona nema baš svijetlu perspektivu pokazuje i izjava Darinka Kosora, koalicijskog partnera koji drži vladu, a koji je izjavio da ne namjerava podržati taj zakon.

''Dok nas još par ima u saborskoj većini koji smo veći dio svog radnog vijeka bili poduzetnici, antipoduzetnički prijedlozi neće imati podršku... Točka", poručio je Kosor.

Što god na kraju bilo, šteta koja je napravljena je nepopravljiva jer će cijeli ovaj cirkus dio tvrtki sasvim sigurno potjerati u inozemstvo, a hrvatska administracija je još jednom pokazala da nema pojma što radi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.