Josipović: Treba razbiti monolitnost biračkog tijela u BiH

NOVOIZABRANI predsjednik Hrvatske Ivo Josipović jučer je rekao kako je neprirodno da se svi birači u BiH izjašnjavaju samo za jednu političku opciju.

Odgovarajući na pitanja kulturnjaka u emisiji "Klasična večer zagrebačkih šišmiša" Radija Sljeme Josipović je dodao kako je uvjeren da se u BiH sve političke stranke iz Hrvatske trebaju predstavljati, jer se treba razbiti monolitnost biračkog tijela. "Pokazalo se da ta monolitnost nije čak vezana neposredno samo za HDZ, što je i dobro da se razbija ta teorija, da i u HDZ-u vide kako nemaju baš uvijek zagarantirana ta tri ili četiri mjesta u Saboru", rekao je Josipović te dodao kako u BiH postoji oligarhija koja dobro živi, dok se ljudi iracionalno boje drugih opcija i svjetonazora.

"Ne proklinjem Boga zato što nisam Mozart"

Novoizabrani predsjednik je odgovarao i na pitanja o svojoj umjetničkoj karijeri, a Miljenko Jergović ga je podsjetio kako je u jednom intervjuu rekao da se nikada nije potpuno posvetio glazbi, jer je znao da nije Mozart. Pisca je zanimalo kako zna da nije Mozart, ako se nikada nije u potpunosti posvetio glazbi. Josipović je kazao da postoji unutarnji osjećaj koji čovjeku kaže da je to tako, a dodao je i kako nije karakter koji bi se posvetio samo jednom području. "Ja, naravno, ne proklinjem Boga, svjestan sam da se moje skladbe izvode i nadam se da će tako ostati, ali Mozart nisam, kao što to nije ni 99 posto suvremenih skladatelja", rekao je Josipović te podsjetio na scenu iz filma "Amadeus" u kojoj Salieri proklinje Boga i kaže da mu je dao dar za prepoznavanje genijalnosti, no nije mu dao dar genijalnosti.

O odnosu kulture i politike, novoizabrani predsjednik je izjavio kako je njegov stav da bi politika morala biti motivator kulture te da treba stati iza odabira struke i prepoznati da je kultura u malim narodima važan brand. "Za to bi bilo potrebno promijeniti i način financiranja koji je danas gotovo mehanički, trebalo bi biti hrabriji, raditi odlučnije odabire, doista odabrati ono što je najvažnije i s time krenuti u svijet. Politika 'svakome po malo' nije dobra politika", zaključio je Josipović.

Protiv Horvatinčićeva projekta Cvjetni prolaz

Osvrnuo se i na recentan događaj u kojem su aktivisti proteklih dana blokirali Varšavsku ulicu u Zagrebu gdje se želi građanima uzeti pješačka zona i napraviti garaža. Josipović tvrdi kako je u zagrebačkoj Gradskoj skupštini bio suzdržan oko Horvatinčićeva prijedloga Cvjetnog prolaza, jer je pola struke bila za taj projekt, dok je pola bilo protiv. "Osobno, bio sam suštinski protiv i nadam se da će se naći prava formula kad je riječ o prostoru, slušali smo slučajeve Beča, Varšave i Budimpešte jer nije dopustivo isključivo se baciti u ralje kapitala, nego treba voditi računa o javnim potrebama i javnim sadržajima", zaključio je Josipović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.