Josipović: Fosilna goriva imaju alternativu, ali bez vode nema života

PREDSJEDNIK Ivo Josipović danas je u u Opatiji kazao kako je voda hrvatski strateški nacionalni resurs te dodao kako bez nje nema života, za razliku od fosilnih goriva za koje postoji alternativa.

"Svima nama u Hrvatskoj trebalo bi biti jasno da je naš vitalni nacionalni interes očuvanje suvereniteta nad vodnim resursima. Izvorišta vode i vlasništvo nad vodno-komunalnom infrastrukturom ne smiju biti na prodaju i moraju ostati u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave jer je to jedini način da budućim naraštajima ostavimo ono što smo mi naslijedili, a svojoj zemlji omogućimo siguran razvoj", kazao je Josipović na otvorenju Hrvatske konferencije o vodama.

Podsjetio je kako je voda strateški resurs 21. stoljeća te podsjetio na izjave mnogih stručanjaka koji kažu da će "sutra litra vode biti skuplja od litre nafte". "Gotovo četvrtina svjetskog stanovništva ne raspolaže s dovoljno pitke vode, a u Ujedinjenim narodima smatraju da će sljedećih 50 godina nekoliko milijarda ljudi biti suočeno s nedostatkom pitke vode", podsjetio je na statistiku Josipović i dodao kako je Hrvatska jedna od bogatijih europskih zemalja po pitanju vode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.