Jordan će postaviti 55 nadzornih kamera na Platou džamija

Screenshot: YouTube

JORDAN je u nedjelju obznanio da će u sljedećih 55 dana postaviti nadzorne kamere na Platou džamija u Jeruzalemu kako bi, ističe Amman, dokumentirao izraelske "prekršaje".

Jordan, čuvar svetih mjesta u okupiranom istočnom Jeruzalemu, dodaje da će otvoriti "kontrolni centar" iz kojeg će danonoćno upravljati videonadzorom na Platou, rekao je ministar za islamske poslove i za vjersku imovinu Hayel Daud.

Snimke će se objavljivati putem interneta kako bi se "dokumentirali svi izraelski prekršaji i napadi", dodaje ministar u priopćenju, rekavši kako se kamere neće postavljati u džamijama.

Uvođenje 24-satnog videonadzora na čitavom Platou džamija u listopadu je najavio američki državni tajnik John Kerry nakon susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i s jordanskim kraljem Abdulahom II.

Nekoliko dana poslije, Jordan je prosvjedovao u trenutku kada je htio postaviti kamere, optužujući židovsku državu da ga u tome priječi.

Taj videonadzor treba odvratiti provokacije s obiju strana, a ako se one dogode, treba utvrditi tko je za njih odgovoran.

Plato na kojemu su džamija Al-Aqsa i Omarova džamija, je u istočnom Jeruzalemu, palestinskom dijelu Jeruzalema koji je Izrael pripojio svom teritoriju i okupirao. Plato džamija je treće sveto mjesto za židove koji ga zovu Brdo hrama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.