Johnson & Johnson povlači svoj dječji puder s američkih polica, otkriven azbest

Foto: 123rf

KOMPANIJA Johnson & Johnson danas je objavila kako u Sjedinjenim Državama zbog niske razine kontaminacije azbestom iz trgovina povlači svoj popularni dječji puder.

Radi se o određenoj seriji namijenjenoj američkom tržištu koja je proizvedena prošle godine, a u kojoj je američka Agencija za hranu i lijekove uočila tragove azbesta. Svim potrošačima koji posjeduju Johnsonov dječji puder s brojem #22318RB savjetuje se da odmah prekinu s korištenjem i da kontaktiraju tvrtku radi povrata novca, piše CNN.

Tužbe protiv kompanije, puder izazvao karcinome

Podsjetimo se, Reuters je još prošle godine objavio izvještaj iz kojeg slijedi da je američki farmaceutski div Johnson & Johnson desetljećima znao da prodaje puder za djecu koji sadrži azbest.

Izvještaj je objavljen nakon što su protiv te korporacije podignute na tisuće tužbi u kojima se tvrdi da je njihov puder izazvao karcinom. Reutersova analiza dokumenata pokazala je da je kompanija još od 1971. godine bila svjesna da njihov dječji puder sadrži tragove azbesta.

"Baby puder tvrtke Johnson & Johnson siguran je i bez azbesta. Reutersov članak je jednostran i lažan. Jednostavno rečeno, Reutersova priča je apsurdna teorija zavjere", objavili su odvjetnici Johnsona & Johnsona.

"Znanstveni konsenzus je da talk na kojem je puder baziran ne izaziva rak, neovisno o tome što je u tom talku. To je istina čak i ako je, a nije, talk puder koji proizvodi Johnson & Johnson ikad sadržavao sićušne količine azbesta koje je nemoguće detektirati", rekao je odvjetnik korporacije Peter Bicks za Reuters.

Što je zapravo otkrio Reuters?

Reuters je pregledao dokumente Johnson & Johnsona koji su se pojavili na suđenjima, pri čemu su mnogi od njih odlukom suda bili skriveni od javnosti. Dokumenti su otkrili da su kompanijina interna testiranja od 1971. do ranih 2000-ih pokazala da su u sirovom talku i gotovom proizvodu (baby puderu na bazi talka) ponekad otkrivene male količine azbesta.

Većina testiranja Johnsona & Johnsona nisu otkrila azbest u talku, a ona koja jesu, nisu bila prijavljena regulatornim tijelima. Dionice Johnson & Johnsona su nakon ovog otkrića potonule na burzi, u jednom trenutku čak i 10 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.