INAUGURACIJA BIDENA

Biden zaprijetio otkazom svima koji ne budu poštovali suradnike

Foto: EPA

PRVOG jutra u mandatu Joea Bidena Amerika se sasvim promijenila, ali ujedno i nimalo. Rušeći nasljeđe Donalda Trumpa, Biden pokazuje ogroman potencijal svoje administracije da promijeni smjer nacije u kratkom roku. Otkako je došao u Washington, pratio je devetoricu predsjednika i to se vidi. Novi vrhovni zapovjednik brzo je posegnuo za uobičajenim polugama moći i pokazao majstorstvo glume u svome uredu kako bi pokrenuo novu političku eru u samo nekoliko sati nakon polaganja prisege, za CNN komentira Stephen Collinson.

Amerika ide novim smjerom

Svaki Bidenov korak u srijedu, od bogoslužja sa suparničkim kongresnim čelnicima prije polaganja prisege, preko inauguracijskog govora kojim je naglasio ozdravljenje, jedinstvo i istinu do obilaska Nacionalnog groblja Arlington s trojicom bivših predsjednika, slao je jasnu poruku - Amerika ide novim smjerom.

Kad je Biden tijekom svog govora pognuo glavu u tihoj molitvi u znak sjećanja na žrtve pandemije i proveo dan noseći masku, pokazao je da poštuje opasan potencijal virusa koji njegov prethodnik nikad nije iskazao. U tom je procesu pokazao put izlaska iz najozbiljnije nacionalne krize s kojom će se baviti u prvim mjesecima na dužnosti.

Zahvaljujući gomili izvršnih uredbi na stolu u Ovalnom uredu, SAD se vraća u Pariški klimatski sporazum i Svjetsku zdravstvenu organizaciju te ukida zabranu putovanja iz nekih uglavnom muslimanskih država. Jednim potpisom Biden je ukinuo financiranje graničnog zida prema Meksiku koji su bio pokretačka snaga trumpizma.

Bidenovi promptni potpisi nisu samo poslali signal širom svijeta da se vratila Amerika kakvu njeni saveznici poznaju već desetljećima. Oni su razotkrili ključne slabosti Trumpova mandata. Zato što im nedostaje trajnost zakonodavnih pobjeda, za kojima bivši predsjednik nije imao puno interesa, lako je poništiti nepromišljene poteze moćnog predsjednika usmjerene na osvajanje izvršne vlasti.

Tijekom srijede u zraku je postojao osjećao lakoće, jer su se politički suparnici trudili biti ljubazni jedni prema drugima, možda iz poštovanja prema Bidenovu pozivu da se okonča "negrađanski rat" moderne politike.

Republikanski senator Roy Blunt iz Missourija prisjetio se kako je bivši predsjednik Barack Obama pjevao "Amazing Grace" na komemoraciji nakon masakra u Južnoj Karolini. Demokratska senatorica Amy Klobuchar iz Minnesote nazvala je Blunta svojim prijateljem. Kongresni čelnici čak su razmjenjivali šale. Nije bilo hodanja po jajima ili ulizivanja pred vrhovnim zapovjednikom koje je bilo neophodno zbog Trumpove krhke javne osobe. Njegovo uklanjanje iz Washingtona, barem na nekoliko sati, kao da je promijenilo karakter grada.

Bidenovi prvi potezi istodobno sugeriraju da će se predsjednik sada naciji obraćati mirnim i dobro odmjerenim govorima, a ne bijesnim tweetovima i nepovezanim monolozima. Navečer je Bidenova nova tajnica za medije Jen Psaki održala konferenciju za novinare koja je predstavljala raskid s nedavnom tradicijom, jer nije bila usmjerena samo na trijumfalna obraćanja Fox Newsu. A Biden je zaprijetio otkazom svima koji se prema suradnicima budu odnosili s nepoštovanjem, što je kodeks koji bi njegov prethodnik brzo prekršio.

U osnovi, Bidenovo je ponašanje u srijedu, često izražavajući priznanje svojim podređenima i nagovarajući američki narod da živi u skladu s temeljnim vrijednostima nacije, demonstriralo duboko poštovanje prema instituciji predsjednika te spremnost da se u svome mandatu ne bavi samo sobom.

Ljubaznost i pristojnost su se vratile

Na mnogo načina je 46. američki predsjednik vratio Washington u staru normalu. A Trumpovi pristaše nesumnjivo će obnovu dekora na adresi 1600 Pennsylvania Avenue vidjeti kao znak da je establishment ponovno preuzeo kontrolu. Ipak, prizor prve žene, prve Afroamerikanke i prve Južnoazijatkinje na dužnosti dopredsjednice, Kamale Harris, kako polaže prisegu, ukazuje da glavni grad nije ponovno u rukama samo starog bjelačkog establishmenta.

Prije 60 godina ostarjeli pjesnik Robert Frost recitirao je pjesmu na inauguraciji mladog predsjednika Johna Kennedyja. U srijedu je mlada crnkinja, 23-godišnja dobitnica nacionalne nagrade za mlade pjesnike, Amanda Gorman, recitirala odu zadivljujuće retoričke moći kako bi blagoslovila prisegu vremešnog predsjednika. Njena pojava održavala je promjenu moralnosti koju u Bijelu kuću donosi novi stanar i dala uvid u kulturu uključivosti kao posljedicu nedovršenog nacionalnog rasnog razračunavanja od prošle godine.

Do kasno u tu hladnu vošingtonsku noć činilo se kao da je prošlo mnogo više od nekoliko sati od Trumpova polijetanja iz zrakoplovne baze Andrews, dok stihovi pjesme "My Way" odzvanjaju posljednjim trenucima njegova nenormalnog četverogodišnjeg mandata.

Ipak, cijelog dana vidjeli smo podsjetnike na izazove koji će odlučiti o sudbini Bidenova mandata. Oni govore da će stvarnost biti teže popraviti nego organizirati inauguraciju i prvi radni dan u Ovalnom uredu. Govori ne mogu ispraviti rasnu i ekonomsku nejednakost koja obilježava Ameriku. Klimatsku krizu pogoršavaju suše i požari. Trumpov mandat obilježio je porast bjelačkog nacionalizma. U inozemstvu, nova sila na istoku, Kina, ugrožava američku dominaciju.

Sablasna tišina u Washingtonu

Sablasna tišina koja je Bidenovu automobilsku kolonu pratila dok se praznim ulicama vozio prema Bijeloj kući podsjetila je na sigurnosnu mrežu u Washingtonu nakon što je Trump prije samo dva tjedna potaknuo pobunu protiv Kongresa. Novi predsjednik nije budala i zna da mnogi čak i u njegovim redovima kolutaju očima na njegovo ponešto staromodno vjerovanje da je Amerika jedna nacija, čak i kad milijuni Trumpovih glasača vjeruju da je Biden ukrao izbore.

"Znam da nekima govoriti o jedinstvu može zvučati kao budalasta fantazija. Znam da su sile koje nas dijele jake i stvarne", rekao je Biden u svom inauguracijskom govoru.

Ali Biden je uvjerljivo argumentirao da je unatoč nacionalnom razdoru, najdubljim nakon Građanskog rata, američki eksperiment snažan. Nema veze što se često čini da Amerika ide u dva odvojena kulturološka, rasna i socijalna smjera.

"To možemo učiniti ako otvorimo svoje duše umjesto da otvrdnemo svoja srca. Ako pokažemo malo tolerancije i poniznosti, ako budemo spremni samo na trenutak staviti se u ulogu druge osobe", rekao je Biden.

Ovo su lijepe misli vječnog optimista. No predstojeće suđenje u Senatu u postupku opoziva bivšeg predsjednika Trumpa svakako će otvoriti stare rane. Neke od izvršnih uredbi koje je Biden potpisao u srijedu vezane za klimu i imigraciju već su onemogućile potencijalne republikanske glasove za njegove ciljeve.

Mračna upozorenja

Nova Bijela kuća u četvrtak će prvi cjeloviti radni dan Bidenova mandata provesti rješavajući pandemijsku prijetnje, jer je više od 4000 Amerikanaca umrlo samo za vrijeme njegove inauguracijske komemoracije. Iako je ponudio primamljivo obećanje zdrave budućnosti, Biden je iznio i neka mračna upozorenja da će put pred nama biti posut gubicima.

"Trebat će nam sva naša snaga da bismo ustrajali kroz ovu mračnu zimu", rekao je Biden, pozivajući da se politika ostavi po strani tijekom strašne završnice pandemije.

Bidenov iskreni govor bio je još jedan značajan prekid s pristupom njegova prethodnika, koji je negirao da je virus problem, predviđao da će čudesno nestati i potkopavao napore vlastite administracije kako bi se usporilo njegovo ubojito širenje.

Plan koji Biden predlaže, nošenje maski, socijalna distanca i novi poticaj ubrzanom cijepljenju, zahtijevat će koncentrirani napor ujedinjene nacije, što je u određenom smislu metafora cijele njegove filozofije i pristupa predsjedničkoj dužnosti.

"Obećavam vam ovo, kako Biblija kaže, plač može potrajati jednu noć, ali ujutro dolazi radost. Proći ćemo kroz ovo zajedno", kazao je Biden.

Dani koji dolaze pokazat će je li vjera novog predsjednika u njegovu zemlju opravdana, zaključuje Collinson za CNN. 

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Joea Bidena instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Joe Biden

 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.