Japanski sud: Zabrana gej brakova je protuustavna

Ilustracija: Shutterstock

Japanska zabrana istospolnih brakova protuustavna je, presudio je sud u sjevernoj regiji Sapporo, što je prva takva presuda žalbenog suda po pitanju koje dijeli niže razine pravosuđa.

Japan je jedina nacija iz skupine G7 bez pravne zaštite za istospolne zajednice. Japanski obiteljski zakon koji ograničava brak na osobe različitog spola je "neustavan" i "diskriminatoran", kazao je Visoki sud u Sapporu, ali je odbio zahtjev tužitelja za odštetom od vlade.

"Proizlazi da sklapanje istospolnog braka ne uzrokuje štetne učinke", rekao je sud.

70 posto javnosti podržava istospolne brakove, ali se tome protivi stranka premijera Fumija Kishide

Tužitelj je kazao da je "očekivao konzervativnu presudu, ali je ona na kraju premašila" njegova očekivanja. "Nisam mogao a da ne zaplačem", rekao je.

Rasprava o tome jesu li japanski zakoni protiv istospolnih brakova protuustavni napravila je raskol među nižim sudovima. Iako ankete iz 2023. godine pokazuju da oko 70 posto javnosti podržava istospolne brakove, konzervativna Liberalno-demokratska stranka premijera Fumija Kishide tome se protivi.

Tužitelji će podnijeti žalbu Vrhovnom sudu

"Tužitelji namjeravaju podnijeti žalbu Vrhovnom sudu kako bi se razjasnila neustavnost postojećeg zakona", rekao je odvjetnik Tsunamori Fumiyasu na konferenciji za novinare.

"Vlada će pratiti nadolazeće sudske odluke o tom pitanju", rekao je njen glasnogovornik Yoshimasa Hayashi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.