Jandroković će u petak podsjetiti na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Foto: Hina

MEĐUNARODNI dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja, a predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković će, na saborskoj sjednici, podsjetiti zastupnike i hrvatsku javnost na taj Dan.


Prije toga, saborsko će izaslanstvo na groblju Mirogoj sudjelovati u polaganju vijenaca, uz predsjednika Jandrokovića u izaslanstvu će biti potpredsjednici sabora akademik Željko Reiner, Furio Radin i Siniša Hajdaš Dončić.

Holokaust (pogrom, istrebljenje) proveo je nacistički njemački režim nad šest milijuna Židova u razdoblju od 1933. do kraja Drugog svjetskog rata. Najveći intenzitet uništenja proveden je, prema podacima Yad Vashema, 1942. godine, kada je u koncentracijskim logorima ubijeno dva i pol milijuna Židova.

Središnje mjesto očuvanja sjećanja na žrtve holokausta danas je centar Yad Vashem u Jeruzalemu. Od 1953. Yad Vashem je i svjetski centar za dokumentaciju, istraživanje i edukaciju o holokaustu.

U Hrvatskome saboru, uključujući i međunarodne aktivnosti njegovih dužnosnika, njeguje se sjećanje na žrtve holokausta te na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Sabor će u petak raspravljati o konačnom tekstu izmjena Zakona o genetski modificiranim organizmima, a drugi tjedan ovogodišnjeg rada zaključit će glasanjem o 20-ak točaka dnevnog reda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.