Jak potres prestrašio Dalmatince: "Mislio sam da će se srušiti kuća"

Foto: EMSC

DALMACIJU je sinoć oko 22:35 zatresao jak potres. Potres je epicentar imao nekoliko kilometara od Imotskog, kod Posušja u Hercegovini.

Iako se prvo govorilo o epicentru baš pokraj Imotskog, seizmolozi su ga naknadno preselili. Prema najnovijim podacima, epicentar Potresa bio je kod Posušja u BiH.

Također, stručnjaci su naknadno procijenili da je potres bio slabiji nego što se prvotno mislilo. Sinoć su objavljene brojke da je potres imao snagu od 4,3 stupnja po Richteru, a uskoro je to smanjeno na 4,2. No na kraju se ispostavilo da je bio još slabiji, imao je 3,7 stupnjeva.

"7. rujna 2018. g. u 22 sata i 35 minuta zabilježili su seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske jak potres s epicentrom u BiH, Između Čitluka i Posušja.

Za sada je poznato da se potres u Hrvatskoj osjetio u širem području od Sinja do Makarske. Magnituda potresa iznosila je M=3,7 prema Richteru. Procjenjuje se da se u epicentru potres osjetio intenzitetom V stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice", objavila je Seizmološka služba.

Svejedno, potres je prilično isprepadao one koji su ga osjetili. Prilično jako se, kako smo pisali još sinoć, osjetio u srednjoj Dalmaciji, u trokutu između Imotskog, Makarske i Omiša.

"Imao sam osjećaj da će se srušiti kuća"

Indexu se javilo nekoliko čitatelja.

"Zatresla se kuća na Ruskamenu. Jako loš osjećaj", napisala nam je čitateljica netom nakon potresa.

Kasnije nam se javilo još čitatelja sa svojim dojmovima.

"Mimice, okomito podrhtavanje, kao da su temelji kuće okomito udarali u krevet... Nije bilo tutnjave, niti ljuljanja... Ne ponovilo se... Pas se uznemirio", napisao nam je čitatelj.

"Potres se jako osjetio i u Trilju. Imao sam osjećaj da će se srušiti moja kuća, popadale su sitne stvari s polica. Nema nikakve štete ni kod mene ni kod susjeda", javlja nam čitatelj iz Trilja.

"Večeras smo oko 22:40 osjetili potres u Makarskoj. Stan se nalazi na četvrtom katu, ujedno posljednjem, zgrade ispod Biokova.

Osjetili smo vibrirajući potres u cijelom stanu popraćen jednim zvukom kao nešto udaljenom grmljavinom. Posebno su vibrirala velika staklena vrata i stolne lampe", poslala nam je čitateljica iz Makarske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.