Ivan Jakovčić preporučuje vam pet omiljenih knjiga

Foto: Privatni album

ISTARSKI političar Ivan Jakovčić danas je zastupnik u Europskom parlamentu.

Donosimo njegove omiljene knjige.

SIDDHARTHA - Herman Hesse

Ova novela Hermana Hessea bila je vrlo popularna 60/70-ih godina i pročitao sam je za vrijeme studija u Zagrebu kasnih 70-ih. Govori o traganju za samim sobom i pokušaju pronalaženja sebe u raznim prilikama. Zapamtio sam sliku "njene su usne bile kao raspukla smokva" i uvijek bih se toga sjetio kad bih raspolovio smokvu ili vidio lijepe ženske usne.



KLUB PUŠAČA LULA - Edo Budiša



Ovaj kratki roman preporučujem jer ga je napisao Edo Budiša, svojedobno sigurno naš najtalentiraniji mladi pisac. Edo je, nažalost, sam odlučio otići od svih nas i ostavio malo svojih zapisa, ali iz svake crtice čita se njegov duh i inspiracija Borgesom. Kako u romanu Edo spominje i mene unaprijed velim da to nije nikakav motiv ove preporuke. Pročitajte i njegove "Lijepe priče".

DA VINCIJEV KOD - Dan Brown



Ovu knjigu sam s veseljem pročitao jer volim takve triler romane. Još od vremena kada sam gutao knjige Ericha von Danikena o dolasku vanzemaljaca na Zemlju, strasno čitam knjige koje su na granici mogućega, na granici istine i pune fantazije. Ovdje se radi još i o temi koja me kao vjernika uvijek jako intrigirala: način Isusovog svakodnevnog življenja. Radnja Dan Brownovog romana je zaista pun misterija u različitim gradovima: od Louvrea u Parizu do mnogih drugih zanimljivih i prepoznatljivih mjesta. Knjiga je daleko bolja od filma i zato ako ste gledali film, pročitajte i ovu knjigu.

VJEŽBANJE ŽIVOTA - Nedjeljko Fabrio

Prije nego što sam pročitao knjigu bio sam na predstavi u riječkom HNK krajem osamdesetih. Bio sam oduševljen. Već pomalo inficiran politikom, potpuno sam razumio Fabrijevu ideju o smjeni totalitarnih režima na području Istre i Rijeke. Toliko sam volio predstavu da sam imao suvenir s predstave dugo godina na svom radnom stolu dok sam bio mladi privatni poduzetnik. A onda je nastupio Tuđman i HDZ. Te 1989. godine za Istrijane, pa tako i za mene, izgledalo je kako dolazi opet jedan režim slično onima iz "Vježbanja života". Često sam pomislio gdje je sada Fabrio?!? Kad on s Tuđmanom uz HDZ. Dolazio je i u Istru govoreći protiv mene i IDS-a. Tada sam odlučio napisati nastavak Fabrijevih romana. To sam jednom već negdje javno spomenuo i znam da je Fabrio bio upoznat s time. Nadam se da ću imati dovoljno inspiracije i napisati tih 50-ak stranica!

I Nedjeljko će imati svoju ulogu u tom romanu. Najprije sam mislio zvati ga pod lako prepoznatljivim pseudonimom " Domenico", ali neće biti tako. Zvat će se, kako ga je u razgovoru sa mnom nazvao jedan od najbistrijih ljudi Hrvatske, jednostavno: "Prdac".

LISABONSKI UGOVORI

Ako vam se ne čitaju knjige onda predlažem nešto superzanimljivo i napeto: pročitati Lisabonske ugovore po kojima je reformirana Europska unija jer nam oni kroje život. Ako vam se baš ništa ne čita, onda obavezno uzmite Alana Forda! Sretna vam Nova 2019.!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.