ISW: Putin pokraj Prigožina ne izgleda kao istinski vrhovni zapovjednik

Screenshot: Twitter

INSTITUT za proučavanje rata (ISW) u svojoj novoj analizi situacije u Ukrajini tvrdi da osnivač Wagner grupe Jevgenij Prigožin, možda nenamjerno, potkopava ruskog predsjednika Vladimira Putina. Prigožin je objavio niz videozapisa u kojima tvrdi da je stigao na bojišnicu blizu Bahmuta kako bi razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. 

Prigožinove "ponude" za pregovore sa Zelenskim ne treba shvaćati ozbiljno jer on ne obnaša nikakvu službenu funkciju u Rusiji. Međutim, ISW ističe da to ne sprječava Prigožina da se predstavlja kao istaknuta politička i vojna figura u Rusiji. Prigožinovi istupi su vjerojatno odgovor na ponude Zelenskog da pregovara izravno s Putinom nakon što Rusija povuče svoje snage iz Ukrajine. 

Geolociranjem dokazana Šojguova laž

Prigožinovo pojavljivanje na bojišnici dodatno slabi Putinova nastojanja da se pozicionira kao ratni vođa s obzirom na to da Putin nije ni posjetio teritorije pod ruskom okupacijom, a pogotovo nije bio igdje blizu prve linije bojišnice. Dodatan problem Kremlju je to što su korisnici društvenih mreža raskrinkali ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, koji je tvrdio da je posjetio bojišnicu 17. prosinca.

Geolociranjem videozapisa koje je rusko ministarstvo obrane objavilo o Šojguovom putovanju u Armjansk na Krimu utvrđeno je da Šojgu zapravo nije bio na bojišnici. Prigožin nije izravno kritizirao Putina zbog toga što se nije pojavio na prvoj crti bojišnice, ali njegovi i posjeti Zelenskog prvim linijama bojišnice prijete Putinovom statusu vrhovnog zapovjednika. 

Dok Kremlj pokušava poboljšati ugled ruskog ministarstva obrane, Prigožin ulaže ogromne napore da legalizira Wagner u Rusiji. Ruski državni medij RT je objavio desetominutni izvještaj o Wagneru opisujući Prigožinovo osnivanje paravojne organizacije kao pokušaj podrške "ruskim interesima" i obrane "ruskog svijeta.

"Prigožin povećava utjecaj na ruski internet"

Iz Instituta naglašavaju da Prigožin tako pokušava osloboditi Wagner plaćeničke stigme kako bi skupina mogla dobiti status legitimne vojne formacije u Rusiji.

RT je također predstavio istaknute dužnosnike Kremlja poput Sergeja Mirnonova, predsjednika stranke Pravedna Rusija - Za istinu, koji je kritizirao rusku vladu što nije prihvatila inicijativu da prizna "herojstvo" Wagnerovih trupa u Ukrajini ili da Wagneru da službeni status prema ruskom zakonu. 

Privatne vojne tvrtke poput Wagnera u Rusiji su ilegalne. ISW vjeruje da izvještaj RT-a potvrđuje tezu da Prigožin strateški povećava svoj utjecaj na ruski internetski prostor. Predviđaju da će Prigožin vjerojatno nastaviti promovirati sebe i Wagner u Rusiji na Telegramu i medijima povezanim s Wagnerom, što bi moglo dodatno umanjiti pokušaje Kremlja da minimizira kritike svog obrambenog vodstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.