Ovi se podaci ne objavljuju. Provjerili smo koliko je zaraženih liječnika i sestara

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

BUDUĆI da se ni na jednom mjestu ne objavljuju podaci koliko je zaraženog medicinskog osoblja po bolnicama, a koliko ih je u samoizolaciji, zbog čega, naravno, trpi zdravstveni sustav, istražili smo kakva je situacija. Odgovori su nam stigli iz svih KBC-ova, osim iz Splita, njihov se ravnatelj Julije Meštrović nije javio ni na upit niti na poziv i poruku, a odgovore nismo dobili ni od nekoliko manjih bolnica.

Odgovori su nam stigli iz 12 bolnica - KBC-a: Zagreb, Osijek, Rijeka i Sestre milosrdnice, KB-a Merkur te Općih bolnica: Sveti Duh, Zadar, Virovitica, Karlovac, Pula, Dubrovnik, kao i OB Šibensko-kninske, a podaci su pokazali da je ukupno u njima trenutno zaražen 101 djelatnik.

Svi podaci od danas, samo su za Zadar od 10. rujna

Svi podaci odnose se na današnji dan (14. rujna), osim za Opću bolnicu Zadar, za koju imamo podatke od 10. rujna (nisu nam još poslali nove). Prema ovim podacima najviše zaraženih ima KBC Zagreb (Rebro) koji je ujedno i najveća bolnička ustanova u Hrvatskoj pa ovakvi podaci ne iznenađuju. Kod njih je na covid-19 pozitivno 20 djelatnika, od toga 5 liječnika, 10 medicinskih sestara, 5 nezdravstvenih radnika, dok se u samoizolaciji trenutno nalaze 3 liječnika i 6 medicinskih sestara.

Nakon Rebra, po broju zaraženih slijedi Opća bolnica Zadar s 14 zaraženih djelatnika (op.a., no treba uzeti u obzir da je moguće došlo i do promjene jer jedino za njih imamo podatke od 10. rujna i nisu nam još poslali nove) te je većina njih i asimptomatska (1 liječnik, 9 medicinskih sestara, 1 fizikalni terapeut, 3 nezdravstvena djelatnika), dok je kod četvero djelatnika propisana mjera samoizolacije (2 medicinske sestre, 2 nezdravstvena djelatnika).

Većina navedenih djelatnika je, kažu u bolnici, isključena zbog kontakta s oboljelom osobom od covida-19 izvan radnog mjesta (obiteljski ili privatni kontakti) ili su infekciju stekli tijekom korištenja godišnjeg odmora te su testirani na SARS-CoV-2 dan prije povratka s godišnjeg odmora. Za četvero djelatnika se ne može utvrditi gdje su stekli infekciju.

U Virovitici zaražene i spremačice

Po 12 zaraženih imaju KBC Sestre milosrdnice, KBC Rijeka i Opća bolnica Virovitica. U KBC Sestre milosrdnice pozitivna su 2 liječnika i 10 medicinskih sestara, a u izolaciji je 66 osoba (najviše ih je s Klinike za neurologiju, o čemu smo pisali prošlog tjedna).

>>Otkazani svi pregledi na Neurologiji u Vinogradskoj, pacijentice unijele koronu

U KBC-u Rijeka zaraženo je pet djelatnika s odjela kirurgije, pet s poliklinike te 2 djelatnika odjela fizikalne medicine. Iz bolnice navode kako svi seropozitivni zaposlenici imaju vrlo blagu kliničku sliku bolesti ili su asimptomatskih stanja te se nalaze na kućnom liječenju.

"Nastanak zaraze navedenog osoblja dogodio se u širem vremenskom periodu od petnaest dana. Također, troje je djelatnika stavljeno u samoizolaciju jer su bili u dužem kontaktu s pozitivnim osobama, a prvi testovi su im negativni", istaknuli su u KBC-u Rijeka.

U Općoj bolnici Virovitica na današnji dan pozitivno je na virus SARS-CoV-2 ukupno 12 medicinskih sestara/tehničara (10 iz Službe internističkih djelatnosti, 1 iz Službe kirurških djelatnosti i 1 iz Objedinjenog hitnog bolničkog prijema), dok je u samoizolaciji 26 zaposlenika od kojih su 3 liječnika (3 iz Službe internističkih djelatnosti), 21 drugi zdravstveni radnik (16 iz Službe internističkih djelatnosti, 5 iz Službe kirurških djelatnosti i 1 s Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju) i 2 nezdravstvena radnika (spremačice).

U KBC-u Osijek nije zaražen nijedan liječnik niti se itko od liječnika nalazi u samoizolaciji, no pozitivne su tri medicinske sestre, a dvoje ih se nalazi u samoizolaciji.  

Jedan nezdravstveni djelatnik je također pozitivan, no trenutno nitko od nezdravstvenih djelatnika nije u samoizolaciji.

U karlovačkoj bolnici samo 3 djelatnika zaražena, ali čak ih je 46 u izolaciji

U Općoj bolnici Sveti Duh pozitivna su četiri djelatnika, dok je u samoizolaciji 13 neposrednih kontakata.

"Od početka provedbe propisanih, obvezujućih protuepidemijskih mjera nije zabilježen niti jedan prijenos virusa među zaposlenicima bolnice niti od zaposlenika prema pacijentima. Navedeni pozitivni slučajevi su zaraženi izvan ustanove", odgovorili su nam iz Opće bolnice Sveti Duh.

U Općoj bolnici Dubrovnik je zaraženo 8 zdravstvenih djelatnika i jedan nezdravstveni djelatnik. Zaraženi djelatnici su s Odjela za radiološku dijagnostiku, Odjela za psihijatriju, Odjela za pedijatriju, Odjela za transfuzijsku medicinu i Odjela za informatiku. U samoizolaciji je trenutno 14 zdravstvenih djelatnika.

U OB Karlovac tri medicinske sestre su pozitivne na covid-19 i nitko drugi od medicinskog i nemedicinskog osoblja nije pozitivan, no u samoizolaciji je ukupno 46 djelatnika. Zbog kontakta s pozitivnim medicinskim sestrama u samoizolaciji su 3 liječnika, 16 medicinskih sestara i 4 čistačice.

Zbog kontakta s pozitivnim pacijentima u samoizolaciji su još 4 liječnika, 15 medicinskih sestara, 3 čistačice i jedan nosač. Djelatnici u samoizolaciji su s Odjela za urologiju, Odjela za radiologiju, Odjela za kardiologiju, Odjela za pedijatriju, Odjela za neurologiju, Odjela za interne bolesti, Odjela za informatiku i Odjela za higijenski servis.

U dvije bolnice nema zaraženog osoblja

U Općoj bolnici Pula od liječnika i nezdravstvenog osoblja nema zaraženih covidom-19. U ovom trenutku pozitivna je jedna medicinska sestra s Odjela za infektologiju.

Trenutno je u samoizolaciji pet djelatnika (1 liječnik i 4 medicinske sestre) s Odjela za infektologiju i jedan djelatnik (medicinski tehničar) sa Službe za internu medicinu.

Ima i bolnica u kojima nema zaraženih, a to su zagrebački KB Merkur i OB Šibensko-kninske županije. U te dvije bolnice nitko od medicinskog i nemedicinskog osoblja nije zaražen.

Što se tiče broja onih u samoizolaciji, u OB Šibensko-kninskoj je dvoje nemedicinskih djelatnika u samoizolaciji, dok je u KB-u Merkur devet zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji. Navedeni su zaposlenici Klinike za kirurgiju, Klinike za unutarnje bolesti i Klinike za ženske bolesti i porode Kliničke bolnice Merkur. Kod nemedicinskog osoblja nema osoba u samoizolaciji.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.