Istraga u Madoffovoj pljački stoljeća se proširuje

TEK NEKOLIKO mjeseci uoči očekivanog izricanja presude, istraga pljačke stoljeća se proširuje! Čovjek koji se krije iza prijevare teške navodnih 50 milijardi dolara, Bernard Madoff, priznao je još u prosincu krivnju za svih 11 točaka optužnice.

Mnogi su od početka sumnjali da se Madoff nagodio s tužiteljstvom. Nagađalo se da je optuženi priznao krivnju kako bi zaštitio ostale sudionike u prijevari.

"Nastavljamo istragu prijevare. Dogovora ni u kojem slučaju nije bilo", odlučno je to demantirao tužitelj Lev Dassin.

Koga štiti Bernard Madoff?

Presuda se očekuje u lipnju, a Madoffu prijeti kazna i do 150 godina zatvora. Ipak, tako skora presuda postaje upitna upravo zbog sumnje na umiješanost zasad nepoznatih osoba u prijevaru.  

Madoff, s druge strane, inzistira na tome da je jedini odgovoran za prijevaru kojom je oštetio ulagače za vrtoglavih 50 milijardi dolara.

"Članovi moje obitelji i poslovni partneri radili su jedino u okviru moje tvrtke Bernard L Madoff Investment Securities, koja je poslovala isključivo legitimno, profitabilno i uspješno", izjavio je pred sudom.

Žrtve prijevare očajne

Istražitelji su priznali kako će žrtve Bernarda Madoffa uspjeti nadoknaditi tek mali dio svojih gubitaka, upravo zbog složenosti sheme kojom je baratao veteran Wall Street-a.

"Taj novac trebamo kako bismo preživjeli. Plaćali smo porez na novac koji uopće nije ni postojao", očajni su prevareni Amerikanci. Također, izrazili su i nevjericu u nadolazeće suđenje. Ako Madoff priznavanjem krivnje uspije izbjeći cjelovito suđenje, mnoge informacije koje ljudi žele znati, ostati će neotkrivene.

A.He.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.