Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei: Ne proizvodimo nuklearnu bombu

IRANSKI vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio je danas da njegova zemlja ne proizvodi atomsko oružje, jer je to u neskladu s vjerskim uvjerenjima Irana, prenosi BBC.

Ali Khamenei je to izjavio samo dan nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila izvještaj u kojem tvrdi da Iran tajno radi na razvoju nuklearnih bojevih glava.

"Iran neće emocionalno reagirati na ove besmislene optužbe, jer smo u više navrata naglašavali kako naša vjera smatra da su takve bojeve glave kao oružja masovnog uništenja zapravo simboli genocida i zbog toga su nam vjerski zabranjene i neprihvatljive", istaknuo je Ali Khamenei u svojoj izjavi.

Zbog toga Iran, kako je rekao, ne vjeruje u atomsko oružje i ne proizvodi ga te svoja nuklearna postrojenja razvija isključivo u mirnodopske svrhe.

Iran zbog nesuradnje s IAEA-om na korak od novih međunarodnih sankcija

Njemačka je nakon objavljivanja IAEA-ina izvještaja naglasila kako navodi iz dokumenta "potvrđuju njihovu zabrinutost", a SAD je upozorio Teheran da će se suočiti s ozbiljnim posljedicama ukoliko odbije međunarodnu inspekciju svojih nuklearnih postrojenja.

I Moskva je Teheranu uputila poruku kako je nužno kvalitetnije surađivati s IAEA-om kako bi se svijet uvjerio da Iran doista ne proizvodi oružje, već nuklearnu energiju koristi u mirnodopske svrhe.

No prema izvještaju IAEA-e, dobra volja Irana za suradnju s međunarodnim atomskim stručnjacima sve je manja, što bi, prema izvještajima pojedinih zemalja, moglo rezultirati novim sankcijama međunarodne zajednice Teheranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.