U Hrvatskoj najviše porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića

Ilustracija: Pixsell/Milan Sabic

POTROŠAČKE cijene u Hrvatskoj bile su u svibnju 7.9 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što znači da je inflacija na godišnjoj razini oslabila šesti mjesec zaredom, pokazuje izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u svibnju su u odnosu na lanjski svibanj u prosjeku više za 7.9 posto, dok su na mjesečnoj razini porasle 0.5 posto, pokazuje danas objavljeno izvješće DZS-a. Ti podaci podudaraju se s prvom procjenom, objavljenom početkom lipnja.

Najviše porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića te restorana i hotela

U travnju je inflacija iznosila 8.9 posto, što znači da se u svibnju na godišnjoj razini smanjila šesti mjesec zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13.5 posto. A inflacija od 7.9 posto najniža je od ožujka prošle godine, kada je iznosila 7.3 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, u svibnju su na godišnjoj razini najviše porasle, za 15.1 posto, cijene hrane i bezalkoholnih pića te restorana i hotela. Cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva porasle su, pak, 10.4 posto, a stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 7.5 posto.

Pad cijena stanovanja, vode...

Odjeća i obuća poskupjeli su 7.3 posto, rekreacija i kultura 7.2 posto, dok su cijene zdravlja porasle 6.7, a alkoholnih pića i duhana 5.8 posto. S druge strane, pale su cijene u skupini prijevoza, za 4.8 posto. Na mjesečnoj su razini, pak, najviše porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića, za 1.6 posto.

S druge strane, najviše su pale cijene u skupini prijevoza, za 1 posto, dok su cijene stanovanja, vode, električne energije, plin i ostalih goriva, kao i komunikacija pale 0.5 posto. Prema harmoniziranom indeksu, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u svibnju su porasle za 8.3 posto na godišnjoj razini, dok su na mjesečnoj razini ojačale 0.6 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.