Indijski premijer otvorio tunel prema kineskoj granici, gradio se 10 godina

Foto: Epa

INDIJSKI premijer Narenda Modi inaugurirao je danas tunel na više od 3000 metara visine kojim će se omogućiti brže slanje vojnika na granicu s Kinom. 

Taj tunel u državi Himachal Pradesh na jednoj od dvije jedine ceste koje vode do pograničnih zona Ladakha, dio je strateškog programa infrastruktura za to područje gdje rastu napetosti između dviju azijskih sila.

U lipnju je u sukobu prsa o prsa poginulo 20 ljudi s indijske strane i nepoznat broj u kineskim redovima. Dvije nuklearne sile se međusobno optužuju i uputile su velika pojačanja u to područje.

Tunel dug devet kilometara kroz planinu, koji je stajao 400 milijuna dolara, omogućit će slanje konvoja po svim vremenskim uvjetima, izbjeći mukotrpan prijelaz prijevoja Rohtanga i smanjiti putovanje na desetak minuta umjesto dosadašnja četiri sata. 

Radovi trajali 10 godina

Radovi na iznimno teškom terenu himalajske regije poznatoj po klizištima trajali su deset godina, po šest mjeseci godišnje, na vrlo niskim temperaturama koje nisu omogućavale radove zimi. 

Pred kineskom prijetnjom, Indija je u posljednje vrijeme ubrzala svoj program gradnje infrastruktura u regiji koji uključuje ceste, mostove, heliodrome, na velikim visinama i civilne i vojne zračne luke.

"Upotrijebili smo svu našu energiju u razvoj infrastruktura te granične regije", izjavio je premijer na inauguraciji tunela u subotu. 

Osim vojnog aspekta, New Delhi se nada da će taj razvoj omogućiti promicanje turizma i pomoći gospodarstvu regije.

Tijelo koje nadzire većinu tih projekata objavilo je da je izgrađeno više infrastruktura u posljednje četiri godine nego tijekom prethodnog desetljeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.