INDEX DOZNAJE Odbor za etiku odlučio: Barišić je plagijator

Foto: FAH

ODBOR za etiku u znanosti i visokom obrazovanju na posljednjoj je sjednici 21. prosinca donio odluku prema kojoj je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić plagirao američkog znanstvenika Stephena Schlesingera uzimajući dijelove njegova teksta bez navođenja izvora.

Index također doznaje da je Odbor ocijenio da je postupak znanstvenika koji su podnijeli prijavu protiv Barišića bio neetičan jer su ga prijavili na više akademskih tijela čime su stvorili neprijateljsku radnu atmosferu.

Zaključci s ove sjednice, kojom je predsjedao novi predsjednik Odbora Ivica Vilibić, trebali bi biti objavljeni na službenim stranicama Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Kronologija slučaja

Kako smo višekratno pisali na Indexu, skupina znanstvenika podnijela je 2011. prijave etičkim tijelima protiv Barišića zbog plagiranja u njegovom znanstvenom radu. One su bile odbačene na etičkom povjerenstvu Filozofskog fakulteta u Splitu na kojemu je Barišić zaposlen, ali ne i na Odboru kojega je imenovao Sabor.

Kada su, nakon izbora Barišića za ministra, u medijima i u javnosti nedavno ponovno otvorena pitanja plagijata, ministar je ustvrdio da nikada nikoga nije plagirao, pozivajući se na presude fakultetskih i sveučilišnih etičkih tijela.

No, Stephen Schlesinger, od kojega je Barišić preuzeo neke dijelove svojeg rada „Does Globalization Threaten Democracy“ objavljenog u Synthesis philosophica 2008., za Index je izjavio da posuđivanje bez navođenja izvora smatra plagijatom. Barišić se nedavno ispričao Schlesingeru, međutim, u medijima je ustvrdio kako je problem bio u tiskarskoj pogrešci, a ne u namjernom nenavođenju autora.

S otvaranjem ovog pitanja u medijima, ali i s najavama da bi ga Odbor konačno trebao razmotriti, Sveučilište u Zagrebu pokrenulo je inicijativu da se Odbor prijavi Ustavnom sudu zato što si je dopunom svog Etičkog kodeksa navodno nezakonito proširio ovlasti kako bi postao krovno etičko tijelo, hijerarhijski iznad fakultetskih i sveučilišnih. No činjenica je da je Sabor 2014. potvrdio navedenu dopunu Etičkog kodeksa Odbora.

Predsjednik Odbora Vlatko Silobrčić početkom prosinca podnio je ostavku obrazloživši da više nije htio podnositi pritiske na koje su on i to tijelo počeli nailaziti otkako je najavilo da će se raspravljati o prijavama za plagijat. No nastavio je sudjelovati u radu tijela kao njegov član. Na njegovo mjesto izabran je dr. sc. Ivica Vilibić.

Što slijedi? Ostavka?

Očekuje se da se o ovoj odluci u narednim danima oglase premijer Andrej Plenković i ministar Barišić. U uređenim zemljama optužbe za plagijat shvaćaju se vrlo ozbiljno, osobito kada se odnose na ministre obrazovanja. No Plenković i Barišić već su ranije za Index objavili da presuda, kakva god bila, za njih ionako neće biti obvezujuća.

Odbor nema ovlasti ništa poduzeti na temelju ove odluke, međutim, očekuje se da sve institucije u znanosti i visokom obrazovanju po njegovoj odluci donesu odgovarajuće sankcije.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.